Закарпаття: На Свалявщині браконьєри труїли рибу в ріці хлоркою

Не дивлячись на той факт, що “Правилами” заборонено рибальство в бєфах водопідпірних гребель водойм на відстані 500м., то поблизу с.Камяниця Ужгородського району на р.Уж часто можна побачити рибалок, а останній час не тільки “чесних рибалок”.
В нерестовий період на даній ділянці риба не може піднятися на верх і стоїть під греблею, що спонукає браконьєрів до її хижацького вилову з використанням заборонених засобів( тризубами, павуками, екранами).

Як повідомили Закарпаття онлайн у Закарпатдержрибоохороні,  25 травня близько 7.30 к.ч. був затриманий гр.Гаваші М.Г. (1948р.н.) місцевий житель, котрий виришів наловити риби скоритставшись забороненим засобом в вигляді “сітки -павука”. На момент затримання порушник встиг наловити 3 кг. риби, яка за своїми характеритиками не підходили під встановлені розміри, а окремі види внесено до “червонокнижних”. Зібрані матеріали (протокол, оцінка збитків) на порушника направлено в Ужгородський міськрайонний суд для притягнення до адміністрвтиної відповідальності за ст.85ч.4 КУпАП.

Цього-ж дня було затримано ще декілька осіб у вказаному місці, із котрих один порушник не втсиг скористатися “екраном” і був покараний штрафом на місці. Інший , що перебува на значній відстані від інспектора (в воді) втік спочатку на протилежний берег, а коли помітив , що шлях перекрито, скочив в воду під шлюз греблі наражаючи себе на небезпеку … Переслідування було припинено…. риба не коштує життя людини… Особа порушника встановлюється через органи місцевого самоврядування.

25.05.2010 року на р.Пиня, притока р.Латориця, між селами Плоске та Яківське Свалявського району, не встановленими особами вчинено акт варварського знищення риби шляхом потруєння води хлоркою. “Нелюди”, а по іншому назвати цих осіб не можна, взявши два міха хлорки висипали їх в р.Пииня, що спричинило масову загибель риби. Для вставлення причин (розшуку осіб) та усунення наслідків потруєння, проводились спільні заходи працівників міліції, екологічної інспекції, рибінспекції, водного господарства.
За попереднюю оцінкою спеціалістів Закарпатдержрибоохорони, було знищено кілька сот кілограм риби на суму понад 100 тис.гривень (переважно “червонокнижні” та цінні види риб).
Головне управління Закарпатдержрибоохорони звертається з проханням до всіх громадян краю з проханням, надати допомогу у встановлені осіб причетних до потруєння риби.

В ніч з 29.05. на 30.05.2010 року на р.Латориця поблизу с.Сусково Свалявського району , було затримано гр.Каракевич В.Д.(1981р.н.) котрий здійснював незаконний вилов риби з використанням встановлених “сіток-путанок”. На порушника складено протокол адміністративного правопорушення за ст.85ч.4.КУпАП (браконьєрство) для направлення в Свалявський районний суд. Заборонені засоби вилучено до рішення суду.