Закарпаття: Дні Колочави відкрилися в Ужгороді

Пропозиція зробити закарпатську Колочаву селом-музеєм прозвучала сьогодні в Ужгороді, на театралізованому віче в обласному скансені /музеї народної архітектури і побуту/. Тут відкрилися дні Колочави, зініційовані вихідцем із цього гірського села, народним депутатом України Станіславом Аржевітіним.
Власне, і “музейна” ідея належить С. Аржевітіну: взявся відкрити у рідному селі 10 музеїв, більшість із них вже функціонує. Крім того, він пише 10-томну історію Колочави. Два томи вже вийшли. Про це вдячні горяни не раз згадували сьогодні в Ужгороді.

У дводенній програмі свята – театралізована хода вулицями міста за участі 40 історичних постатей, пов’язаних із Колочавою: останній опришок /народний месник/ Карпат Микола Шугай, чеський письменник Іван Ольбрахт, колишні жандарми, вояки УПА і т.д. А ще – виставка “Золоте руно з колочавських полонин”, гостина на полонині, презентація художніх та документальних фільмів про Колочаву, а також монографії докторанта кафедри банківської справи Київського національного економічного університету імені В.Гетьмана Станіслава Аржевітіна “Трансформація грошово-кредитних відносин у сучасній економіці України”.

Ярослав Ядловський – УКРІНФОРМ