Закарпатська “Просвіта” відсвяткувала 90-річчя (ФОТО)

5 червня в Народному Домі «Просвіти» в Ужгороді було урочисто відзначено 90-річчя утворення на Закарпатті першої в історії краю української громадської організації – товариства «Просвіта».
У святі взяли участь відомі вчені, громадські культурні, політичні діячі, представники творчої і технічної інтелігенції, студенти навчальних закладів Закарпаття, ветерани українських національно-визвольних змагань. Слово з нагоди ювілею «Просвіти» виголосив голова товариства, доктор історичних наук Павло Федака. Благословили зібрання єпископ Закарпатський і Ужгородський УПЦ КП Кирило та греко-католицький священик о. Михайло Михайлець.

Лауреатом просвітянської премії імені Августина Волошина за 2010 рік став відомий громадсько-політичний і культурний діяч, голова крайової організації товариства політв’язнів і репресованих Іван Коршинський. Диплом лауреата йому було вручено на урочистому зібранні. Почесним членом товариства обрано відомого педагога, довголітнього голову Брегівської «Просвіти» Миколу Гриця.

З великим успіхом перед учасниками свята виступив хор крайового товариства «Просвіта» під керівництвом Володимира Федаса, який майстерно виконав цілий ряд українських народних і патріотичних пісень.

Павло Федака, Мукачево.net


3 thoughts on “Закарпатська “Просвіта” відсвяткувала 90-річчя (ФОТО)

  • 07.06.2010 at 18:59
    Permalink

    Чому у Закарпатті дві просвіти?
    Виступає В.Піпаш від імені всеукраїнської просвіти і це правильно. Досить ділити закарпаття на русинів і українців, на просвіту Федакову і всеукраїнську.

  • 07.06.2010 at 19:05
    Permalink

    Цікаво, які видатні діячі були на зборах фактичних сепаратистів. З Федакою вже ніхто говорити не хоче. Він то в Рати “кормиться”, а тот за регіоналів, то із Свободою, яка його вже давно розкусила.
    А Просвіта має бути єдина – українська

  • 07.06.2010 at 19:06
    Permalink

    Федаки давно себе скомпроментовали.

Comments are closed.