Закарпаття: В Ужгороді керамісти відродили окарину — старовинний духовий інструмент

Ужгородські майстри, віднайшовши в архівах інформацію про народні інструменти наших пращурів, поставили перед собою завдання повернути звучання давніх мелодій.
Вони відтворили народний духовий інструмент під назвою окарина, витоки якого сягають 2500 років до н. е. Один з ужгородських майстрів-кераміків Андрій Шолтес розповів “ВЗ” про технологію виготовлення, специфіку звучання та історію окарини.

“Окарина – давній духовий народний інструмент, відомий у Західній, Східній та Центральній Європі, – розповів “ВЗ” майстер-керамік Андрій Шолтес. – Відрізняється від інших духових інструментів тим, що закритої форми. Головна його ознака – те, що зроблений з глини. Весь процес виробництва окарини здійснюється вручну: від видобування в кар’єрі глини, виліплення форми – до налаштування звуку та оздоблення. Тривалість виготовлення однієї окарини “з нуля” триває близько двох тижнів. Адже глина має просохнути, тоді ліпиться форма, випалюється, наноситься візерунок…”.

“З неабиякою відповідальністю майстер підходить до оздоблення окарини. Рисунок на інструменті – важлива річ, – запевнив “ВЗ” Андрій Шолтес. – Зображення, що наноситься на окарину, – інтерпретація центральноєвропейських народних візерунків, що були знайдені на посуді, одязі наших пращурів”.

Окарина здавна вважалась зручним у використанні та мелодійним інструментом. “На окарині грали у будень і на свята, – веде далі майстер. – Особливо популярною вона була серед пастухів. Завдяки невеликим розмірам окарину можна було носити навіть у кишені. Своїм звучанням цей інструмент нагадує щось між флейтою та сопілкою. А найголовніше те, що навчитись грати на окарині може кожен. Варто приділити цьому годину-дві – і оволодієте окариною на всі сто. Важливо не спішити перебирати пальцями по отворах”.

Як інструмент окарина винайдена давно. Це підтверджується численними знахідками археологів в Африці, Азії, Європі. Щось схоже на окарину робили індіанці у Південній Америці. “Експонати окарини Тегеранського національного музею датовані 2500 роками до н. е., – розповів Андрій Шолтес. – старовинні слов’янські худухи, сопілки і свистки можна віднести до розряду окарин. Цей інструмент використовують у своїй творчості чимало професійних музикантів. В Італії та Австрії щороку проводять триденні Ocarina Festival. А в 2008 році такий фестиваль відбувся і в США”.

Інна КОРЧУК, “Високий Замок”