Закарпаття: До 1 липня у Хусті з’явиться підрозділ муніципальної міліції

Відповідно до рішення міської ради у місті Виноградів Закарпатської області почала функціонувати муніципальна міліція управління Державної служби охорони при ГУ МВС в Закарпатській області.
На договірних умовах між міською радою в особі мера Виноградова Степана Бочкая й управлінням ДСО за сприяння заступника начальника ГУМВС України в Закарпатській області полковника міліції Юрія Марковського створено підрозділ муніципальної міліції. Така ініціатива зумовлена насамперед тим, що працівники міськрайвідділів міліції значною мірою задіяні в боротьбі зі злочинністю, здійсненні слідчих та оперативно-розшукових заходів, тому не в змозі в повному обсязі та цілеспрямовано займатись проблемами, над якими тепер працюватиме муніципальна міліція.

Створюючи такий підрозділ, керівництво міської ради детально проаналізувало досвід інших міст України, де такі служби вже успішно працюють кілька років. Щоправда, функції працівників новоствореного підрозділу дещо розширені, їхні зусилля зосереджуватимуться на забезпеченні безпеки життєдіяльності, благоустрою, законності, правопорядку в місті, прав свобод громадян, посиленні контролю за станом правопорядку в громадських місцях та місцях масового перебування людей, підвищенні ефективності реагування у разі погрози або виникнення надзвичайних ситуацій та подій, вирішенні інших нагальних для міста завдань. Рішенням виконкому їм надані повноваження на складання протоколів про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених чинним законодавством. Без сумніву, цей підрозділ зуміє показати свою ефективність у вирішенні окремих завдань.

До слова, з 1 липня планується створити підрозділ муніципальної міліції і в Хусті, де вже є відповідне рішення міської ради. Отож, думається, інші райцентри також візьмуть на озброєння цю практику і впроваджуватимуть позитивний досвід.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області