Закарпаття: Школи гірського краю готуються до зими

Освіта – основа основ держави. Саме в стінах шкіл закладається фундамент майбутнього потенціалу суспільства. Зрозуміло, навчальний процес тоді ефективніший і якісніший, коли в храмах науки створені нормальні, сучасні умови як для учнів, так і їхніх наставників-педагогів, щоб оволодівати і прищеплювати ази знань.
Відрадно відзначити позитивні факти у цьому напрямку на закарпатській Міжгірщині — будуються нові школи, проводяться поточні ремонти освітніх закладів, поліпшується їхня матеріально-технічна база, складаються нові плани перспектив розвитку. Хіба не втішає те, що не встиг нещодавно пролунати останній дзвоник, як колективи, засукавши рукави, вже почали підготовку до наступного навчального року. В цьому приємному явищі можна було достеменно пересвідчитися за робочої поїздки в Колочавську ЗОШ І-ІІІ ст. №1, в якій брали участь голова РДА Іван Роман та начальник відділу освіти райдержадміністрації, депутат райради Михайло Касинець: тут повним ходом проходить заміна старих віконних рам на європейського зразка шибки.

У школі, яка за площею одна з найбільших у районі, заплановано поставити модернізованих підвіконь аж понад сотню. Звісно, на нововведення потрібні чималі кошти, а за кризи їх не так і просто відшукати. Але, як кажуть, хто шукає — той знаходить. Влада спільно з відділом освіти і за підтримки вищестоящих керівних структур роблять все можливе, аби щороку в ЗОШ різних ступенів закарпатської глибинки відчувався свіжий подих перемін. Директор місцевої школи Михайло Кий, як і сільський голова Юрій Хланта, висловили щиру вдячність Івану Роману та Михайлу Касинцю і водночас приватному підприємцю Івану Бабурничу, підлеглі якого встановлюють євровікна, за піклування про освітній заклад у серці села над Тереблею. І це ще не все — паралельно вже розпочато реконструкцію опалення та капремонт котельні із заміною котла з високим коефіцієнтом корисної дії, ходом якої теж цікавилися керівники, обговорюючи проблемні питання з метою прискорення робіт.

За словами Михайла Касинця, заміна старих на сучасного стандарту вікон на даний час передбачена також у школах Майдану, Ізок, Лозянського (№1). А в попередній період аналогічна перебудова пройшла у ЗОШ І-ІІ ст. В. Студеного, Подобівця, Прислопа, В. Бистрого, Колочава-Горбі, Мерешорі, ЗОШ І-ІІІ ст. — Синевира, Син. Поляни, Міжгір’я (№1, два корпуси), І ст. і філіях Гирсовця, Кальновця, Обляски, Сухого, Буковець-Потока, Синевирських №1 і №2.

Внаслідок таких обнов, ясна річ, обличчя шкіл красивішає. Не кажучи вже про теплозбереження. Але найбільший його ефект стається із-за замін котлів. Михайло Касинець наводить у приклад красномовні результати. Після встановлення нових котлів з високим ККД у Синевирі, Пилипці, Син. Поляні зекономлено за опалювальний сезон 350 т вугілля. Майже 1540 т паливного ресурсу буде заощаджено внаслідок запланованих замін у Торуні, Новоселиці, В. Бистрому, Колочаві (№1). І ще така очевидна ілюструюча статистика: якщо у 2000 році на обігрів навчальних закладів Міжгірщини затрачалося 3500 т вугілля, то у минулому опалювальному сезоні витрати зменшилися до 2304 т. На наступну холодну пору передбачається ще менші затрати вугілля — 1740 т. Раціональність, що не кажи, а сестра економії.

До вищесказаного варто доплюсувати позитивні досягнення у автобусному перевезенню учнів. На сьогодні у шкільному автопарку району нараховується 18 транспортних одиниць, які підвозять до шкіл 840 учнів, тобто 86 проц. школярського контингенту.

Василь Пилипчинець, “Верховина”. Фото автора