Закарпаття: До адмінвідповідальності притягнуті 28 посадовців, які випустили на маршрути технічно-несправні автобуси

З 31 травня по 31 червня, з метою профілактики аварійності на пасажирському транспорті, співробітники ВДАІ ГУ МВС України в Закарпатській області проводять комплекс оперативних заходів – масову перевірку пасажирських транспортів та підприємців, які надають послуги з перевезення пасажирів, під умовною назвою “Автобус-2010”.

Як розповів начальник сектору АТІ ВДАІ ГУ МВС України в Закарпатській області підполковник міліції Василь Філіп, проміжний аналіз результатів двотижневої роботи показав, що у сфері пасажирських перевезень є декілька недоліків, зокрема таких, що стосуються водійської дисципліни. Так, за два тижні роботи вже виявлено близько 400 порушень правил дорожнього руху, яких допустилися перевізники: з них — 2 випадки керування у нетверезому стані, близько 90 порушень швидкісного режиму тощо. Окрім того встановлено ряд ексцесів у роботі підприємств, які надають послуги з перевірки транспортних засобів та їх водіїв, що допускаються до перевезення пасажирів. Більшість цих підприємств до своєї роботи відноситься тільки формально. Наразі вже задокументовано 28 випадків допущення до перевезення пасажирів транспортних засобів, які не пройшли перевірку технічного стану, та водіїв, шляхові листи яких були підписані без медогляду. Як наслідок, 28 посадовців, які випустили на маршрути технічно-несправні автобуси, притягнуто до адміністративної відповідальності.

Також зафіксовано більше 100 випадків перевезення стоячих пасажирів у маршрутних таксі. Найбільш поширені вони в ранішню пору в містах Ужгород і Мукачево.

— Ми неодноразово зверталися до міської та обласної влади з проханням замінити маломісткі маршрутні таксі на автобуси з більшою кількістю пасажирських місць. За словами керівництва, у жовтні-листопаді цього року до роботи на маршрутах мають приступити автобуси з більшою кількістю місць, — каже Василь Антонович.

До речі, порівняно із минулорічними даними, цього року покращилася тенденція щодо водійської дисципліни. Так, у 2009 році було виявлено 5 осіб, які керували автомобілем в алкогольному сп’янінні, що на 3 більше, ніж цього року.

Допомагають проводити рейди автоінспекторам Закарпаття співробітники Головтрансу Закарпаття, транспортної прокуратури та працівники СБУ. Наявність колег з інших органів покращує роботу Державтоінспекції, адже, окрім перевірки правомірності роботи її інспекторів, перевіряються і звинувачення водіїв та підприємців, які часто бувають необґрунтованими, щодо незаконності накладення штрафів працівниками закарпатського відділу ДАІ.

— Насамперед водії повинні зосередити свою увагу на недопущенні порушень правил дорожнього руху, а підприємці — на ретельному контролі своїх підопічних. Адже наразі за невиконання своїх обов’язків складено та подано 12 клопотань проти підприємців щодо позбавлення їх ліцензії займатися перевезенням пасажирів, у п’ятьох з них — вже відібрано дозволи, — застерігає Василь Філіп.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович, Ужгород