На Закарпатті держустанови дискримінують людей з обмеженими можливостями

Голова Ужгородського товариства інвалідів праці та дитинства «Оптиміст» Василина Марко під час круглого столу в Ужгородському міському центрі зайнятості заявила, що разом з однодумцями ініціюватиме на всеукраїнському рівні підняття питання про встановлення відповідальності державних установ за дискримінацію інвалідів. Йдеться про відмову у працевлаштуванні людей з обмеженими можливостями на державну службу.
Василина Марко з власного досвіду розповіла, що досі у суспільстві існують стереотипи щодо інвалідів, інколи навіть упереджене ставлення до них. Вона також звертає увагу на те, що наразі органи влади та державні інституції не сплачують штрафів і не несуть жодної відповідальності у разі, коли дискримінують інвалідів, відмовляючи їм у прийнятті на роботу.

Цього року диплом про вищу освіту на Закарпатті отримали 46 інвалідів.

Протягом І півріччя 2010 року до міського центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні звернулися 297 осіб із числа соціально незахищених верств населення, у тому числі 49 осіб з обмеженими фізичними можливостями, статус безробітного із числа інвалідів мали 28 осіб. Службою зайнятості в Ужгороді працевлаштовано 8 осіб з обмеженими фізичними можливостями. 3 інвалідів пройшли курси підвищення кваліфікації (бухгалтерський облік і охорона праці).

Директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк розповів, що у працевлаштуванні людей з обмеженими фізичними можливостями на Закарпатті є чималі проблеми. Наприклад, залізниця звітує про наявність близько 100 місць для інвалідів, але щоразу відмовляє останнім у прийнятті на роботу (мотивуючи необхідністю залізничної освіти для касирів, іншими причинами). Тому разом із громадськими організаціями центр зайнятості найближчим часом звернеться до влади міста і області з проханням організувати робочу зустріч із представниками залізниці та з’ясувати цю ситуацію.

Керуюча Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ганна Боднар каже, що часто керівники підприємств відверто заявляють, що краще сплатять передбачений законодавством штраф, аніж працевлаштують інвалідів. Наразі в області працюють 5800 інвалідів, а 472 робочі місця, які вони могли б зайняти, залишаються вакантними (за звітами, наданими Фонду із 1800 підприємств, ще 705 не прозвітували).

За інформацією Ганни Боднар, станом на сьогодні, у судах області розглядаються 94 судові справи майже на 4 млн грн (проти боржників, які не сплатили штраф за ненадання робочого місця інвалідам). «Кошти, залучені такими штрафними санкціями, спрямовуються на облаштування робочих місць для інвалідів», – сказала Г. Боднар. Вона також повідомила, що, на жаль, жоден із роботодавців не звернувся по дотацію, яку Фонд надає для створення відповідних умов праці інвалідові. Крім того, держава виплачує і безповоротну фінансову допомогу тим, хто працевлаштовує інваліда, а також індивідуальну позику. Але й по ці грошові виплати на Закарпатті ніхто не звертався.