Закарпаття: Про “нашестя” молдаван та добровільну здачу незареєстрованої зброї

Цього тижня чергову пряму телефонну лінію з жителями Закарпатської області провів начальник відділу громадської безпекиобласного ГУМВС полковник міліції Василь Швенда.
Перший дзвінок до Василя Михайловича надійшов з Хуста. Телефонувала пані Наталія, котра звернулася із своєю проблемою. За словами громадянки, в сусідньому будинку винаймають помешкання молдовани, майже 30 осіб. У них нібито є дозвіл на перебування у нашій державі, але зарубіжні громадяни створюють місцевим жителям певні незручності. Річ у тім, що увечері з їхнього помешкання постійно лунають крики, сварки, там весь час якісь розбори. Тому жінка й звернулася з проханням навести лад.

Василь Швенда одразу ж доручив керівництву Хустського міськвідділу провести ретельну перевірку стосовно законності перебування громадян Молдови у місті та вжити відповідних заходів реагування згідно з чинним законодавством.

Черговий дзвінок був також з Хуста. Телефонував місцевий житель Євген. І знову мова йшла про згаданих молдован. Хустянин повідомив: неподалік його будинку знаходиться корчма, де ті часто збираються. Мало того, що у цьому закладі реалізовують спиртні напої без відповідного дозволу, молдовани тут ще й часто порушують громадський порядок. Тому, прохав городянин, треба навести порядок. Полковник міліції пообіцяв обов’язково вирішити цю проблему.

Далі телефонні дзвінки надійшли з інших районів краю. Люди цікавилися причиною частих візитів до них дільничних інспекторів. Василь Михайлович заспокоїв краян, повідомивши: проводиться загальнодержавна профілактична операція під умовною назвою “Візит”. Мета цього відпрацювання полягає у профілактиці злочинів на території, котрі обслуговують дільничні, а також необхідності отримати інформацію про людей.

Інший закарпатець хотів узнати порядок придбання зброї. Полковник відповів: з цим питанням можна в будь-який час звертатися у підрозділ дозвільної системи за місцем проживання, де йому дадуть вичерпну інформацію. Керівник підрозділу нагадав: якщо у когось є незареєстрована (чи «безгоспна») зброя, краще звернутися у згаданий підрозділ. При цьому Василь Михайлович нагадав, що добровільна здача незареєстрованої зброї звільняє від адміністративної та кримінальної відповідальності.

А ще громадяни цікавилися, як отримати закордонний документ для дітей, з котрими батьки хочуть поїхати на відпочинок за межі держави, чи є якісь зміни у правилах дорожнього руху тощо.

На ці та інші запитання полковник дав повні відповіді. Виконання реагувань за всіма зверненнями Василь Швенда взяв на особистий контроль.

ВЗГ ГУМВС України у Закрапатській області