Закарпаття: У школах Хустщини з’являться біотуалети загальною вартістю 0,75 млн. грн.?

Хустський райвідділ освіти планував побудувати два туалети за 750 тис. грн., купити полички для посуду по 3 тис. грн. та стабілізатори до комп’ютерів по 6 тис. грн.
Депутати Хустської райради на тридцять п’ятій сесії розглянули з десяток пунктів порядку денного. Найбільш дискутивним виявилось питання про внесення змін до рішення районної ради від 14 травня 2010 р. «Про районний бюджет на 2010 рік».

Думки розділилися, коли зайшлося про розподіл коштів загального фонду бюджету та спрямованого вільного залишку на придбання обладнання та проведення будівництва й ремонту об’єктів бюджетної сфери, а саме шкіл. Очільник відділу освіти Русин П. П., заручившись підтримкою ради директорів, виступив за виділення коштів на побудову сучасних дорогих біотуалетів у Забрідській та Яблунівській школах у розмірі 284 тис. грн. і 466 тис. грн. відповідно, мовляв, такі вбиральні убезпечать дітей від поширення гепатиту. Фракція БЮТ такі витрати повважала щонайменше нерозумними, адже самі будівлі та приміщення шкіл і дитсадків потребують капітальних ремонтів, частину з яких можливо буде провести за рахунок цих коштів, побудувавши звичайні зовнішні туалети.

А щодо збереження екології та здоров’я, то встановлення одного біотуалету в селі, де поряд із кожним будинком є вигрібна яма, ніяк не рятує ситуацію, до того ж, біотуалети потребують періодичного обслуговування спеціалістів, а це додаткові витрати.

«Ми не проти будівництва туалетів у цих школах, ми проти виділення стількох грошей на самі лише туалети» – таку думку висловив голова фракції БЮТ Баюр В. В. та запропонував спрямувати ці кошти на ремонт. На підтримку такої позиції виступила і громада с. Яблунівки, представниця якої Вакарова Г. Т. висловилася так: «У нас хата розпадається, а на неї ставлять золотий купол». Тільки золоті в цьому випадку туалети.

Не розділили бютівці думку відділу освіти і в тому, що для придбання стабілізаторів напруги у комп’ютерні класи потрібно 200 тис. грн. з розрахунку по 6 тис. грн. за одиницю та полиць для посуду по 3 тис. грн. за штуку, вони переконані – для цього достатньо у п’ять разів менших коштів.

Після тривалої полеміки головуючий на сесії заступник голови районної ради Рогач І. Ю. надав слово голові Хустської РДА Турчину Ф. Ф., який погодився: «Туалети треба, але чи готові ми зараз будувати такі дорогі?» Тож у підсумку таки вирішили вилучити виділення цих коштів та відклали це питання для детальнішого вивчення та подальшого пошуку оптимальніших рішень.

Павло Рошканич, РІО