Закарпаття: У Великій Бакті через сальмонелу без води сидять 650 мешканців

На сьогодні проводиться знезараження водопровідної башти та водопровідних мереж. 2 липня Берегівською районною санепідстанцією за результатами дослідження проб, доставлених в порядку відомчого контролю 29 червня житлово-комунальним господарством “Бакта”, було виявлено, що дві доставлені проби не відповідають вимогам ГОСТу 2874-82 по колі – індексу.

Крім того, у воді були виявлені мікроорганізми, попередньо визначені як такі, що відносяться до групи сальмонел, повідомили в обласній СЕС.

Через результати досліджень, головним лікарем Берегівської райСЕС була тимчасово заборонена робота водопроводу та повторно проведено відбір проб води (02.07.10). Від   центрального водопроводу було відключено 7 п’ятиповерхових, 1 чотирьохповерховий та 5 двоповерхових будинків, в яких проживають 650 чоловік. Водозабезпечення 02-05.07.10 здійснювалось за рахунок альтернативних джерел водопостачання, наявних в с.Бакта.

За результатами повторного дослідження проб води з вищезгаданого водопроводу у двох з трьох досліджених проб виявлено колі-індекс вище допустимого та в усіх трьох пробах виявлено мікроорганізми попередньо визначені як такі, що відносяться до групи сальмонел.

Враховуючи вищевикладене, в с.Бакта Берегівського району   05.07.10 було проведено виїзне засідання комісії ТЕБ та НС Берегівської РДА.

На даний момент проводиться знезараження водопровідної башти та водопровідних мереж.

Організовано підвіз води спеціалізованим автотранспортом Берегівського підприємства “Айсберг” з відбором води з Берегівського міського водопроводу. Одночасно   санепідслужбою району проводиться контроль якості підвізної води. Крім того, згідно протоколу комісії ТЕБ та НС проводиться ревізія стану водопровідних мереж. Бактеріологічною лабораторією обласної санепідстанції з 05.07.2010 р. проводиться дослідження води з свердловини (джерела водопроводу) та ідентифікація виявлених культур, попередньо визначені як такі, що відносяться до групи сальмонел.

Випадків інфекційних захворювань   сальмонельозної етіології в червні-липні 2010 р. в с.Бакта Берегівського району Закарпатської області не зареєстровано. Робота санепідслужби по контролю за проведенням заходів, спрямованих на відновлення роботи водопроводу та спостереження за рівнем інфекційної захворюваності продовжується.

РІО