Цушко розповів про свої перші кроки на посаді голови СПУ

Новий голова Соціалістичної партії України – міністр економіки Василь Цушко розповів виданню Коммерсантъ-Украина про прийдешні перестановки в партії.
У відповідь на запитання Ъ, навіщо міністру економіки знадобився пост глави Соцпартії, Цушко сказав: “Я політик-соціаліст за своїми поглядами, це, якщо хочете, мій стиль життя. Очолити СПУ мені запропонував Олександр Мороз, його підтримали перші секретарі обкомів партії. Я довго тягнув з відповіддю, але в підсумку прийняв рішення балотуватися. Власне, я остаточно утвердився в думці 15 липня. Варто визнати, що у партії є певні труднощі, але я їх не боюся. Я хочу спробувати працювати з людьми, які виступають за справедливість і нормальну країну, донести ці ідеї до кожної людини в Україні. 80-90% населення хочуть соціальної справедливості, хочуть жити за законами, в перспективному, надійному та справедливому суспільстві. Можливо, тому мені і знадобився пост глави СПУ “.

Також Цушко запевнив, що його робота на посаді міністра економіки не постраждає від того, що він став головою Соцпартії. “Буду займатися партійними справами у вільний від посадових обов’язків час. Перше, що я хочу зробити як голова СПУ, – зустрітися з першими секретарями обкомів і вислухати їхні міркування щодо розвитку партії. Потім проведу таку ж зустріч із полії тези: партнерство заради творення “, – сказав новий голова партії.

Щодо планів провести кадрові перестановки в СПУ, Цушко сказав: “Перестановки в партії очікуються, але тільки після місцевих виборів. Нехай кожен пройде цей етап і доведе людям, наскільки він здатний очолювати партійну організацію – від первинного осередку до обласного комітету партії”. В інтерв’ю Ъ, міністр також допустив власну участь у місцевих виборах. “Я ще не вирішив, балотуватися чи ні. Якщо прийму позитивне рішення, то, природно, братиму участь у виборах у своїй області – Одеській. А всі інші члени СПУ нехай пройдуть випробування мажоритарною системою і доведуть свою корисність. Не набрав 3% – вибач , ти не підходиш, ти хороший партієць, але не відповідаєш вимогам часу, не витримав іспит перед виборцями “.

В одному з питань видання нагадало, що Цушко був довіреною особою кандидата в президенти Віктора Януковича. Відповідаючи на запитання, наскільки вірогідною є можливість того, що СПУ увіллється в Партію регіонів, Цушко запевнив: “Соцпартія завжди буде залишатися Соціалістичною партією”.

Також в інтерв’ю Цушко коротко розповів про подальшу долю засновника СПУ – Олександра Мороза: “Як сказав сам Мороз, він буде виконувати доручення голови партії. І якщо я зрозумію, що Сан Санич може і хоче їх виконувати, я буду йому це пропонувати”.

Зміна голови

Сьогодні Ъ зазначив, що СПУ змінила голову вперше за 19 років свого існування, і що Василь Цушко був обраний її новим головою на безальтернативній основі. Видання розповіло про деякі подробиці XVI позачергового з’їзду СПУ, який відбувся в суботу, 24 липня, в Українському домі.

Як пише КоммерсантЪ-Украина, беззмінний лідер Соцпартії Олександр Мороз, який очолював її з моменту створення в 1991 році, не приховував хвилювання. Основну частину свого виступу Мороз присвятив міркуванням на тему ставлення українського народу до нинішньої влади. Лідер СПУ зазначив, що, на його думку, сьогодні суспільство байдуже до політичних процесів. “Зміну настрою можна пояснити втомою від недавньої п’ятирічної сварки між гілками влади, – заявив він. – Навіть у селі, коли баби перемивають одна другій кістки, це дратує людей і викликає глузування”.

На завершення лідер СПУ запропонував делегатам прийняти резолюцію, що припускає серед іншого співпрацю з владою. “Ми розуміємо, що влада залишиться такою, яка вона є. Її політика не збігається з нашою з багатьох питань, – наголосив Мороз. – Однак ми готові співпрацювати з владою по тих напрямках, які збігаються з інтересами народу та держави”.

З такою позицією категорично не погодилася Валентина Семенюк-Самсоненко. “Якщо ми йдемо на підтанцьовку до Партії регіонів, то урочисто передаємо наш прапор олігархам, – сказала вона. Схожу думку висловив представник дніпропетровської облорганізації СПУ Юрій Пархоменко.” Лягати під “Регіони”? Підносити їм патрони? Не підтримував і не буду підтримувати! “- заявив він. Слова Пархоменка викликали шквал оплесків, проте це не завадило 299 делегатам з 306 присутніх у залі тут же проголосувати за резолюцію.

З трьох кандидатів на посаду лідера СПУ – першого секретаря Харківського обкому СПУ Віктора Субботіна, секретаря політвиконкому партії Валентини Семенюк-Самсоненко і міністра економіки Василя Цушка – балотуватися вирішив тільки один. Суботін зняв свою кандидатуру, а Семенюк-Самсоненко відмовилася від висунення, заявивши, що “зможе бути правою рукою Василя Цушка”. “Я відразу кажу: мою кандидатуру не вносити”, – попередив Олександр Мороз.

Втім, як зазначив Ъ, без несподіванок все ж таки не обійшлося. Глава контрольної комісії СПУ Анатолій Ікранов заявив, що, перш ніж обирати нового главу СПУ, необхідно звільнити колишнього. “Це небезпечно, – зазначив пан Мороз. – Що буде, якщо я подам заяву про відставку, а ви нікого не оберете?”. Не прийнявши жодного рішення з цього питання, делегати надали слово пану Цушку.

“Перш ніж прийняти рішення очолити партію, я зустрівся з Президентом, і він мені сказав, що це моє право”, – заявив, зокрема, Цушко. З його виступу делегати також дізналися, що міністр “готовий взяти відповідальність за долю партії”, і що СПУ “потрібна свіжа кров”. “Хочу, щоб у партії був такий лозунг: ‘Не можна гнутися, тому що тебе ставлять після цього в позу’!” – Заявив Цушко.

Як вже повідомлялося, в ході таємного голосування кандидатуру Василя Цушка підтримали 255 із 302 делегатів, які отримали бюлетені. Олександра Мороза обрано почесним головою СПУ. Раніше Мороз в інтерв’ю КоммерсантЪ-Украина розповів про майбутнє Соцпартії на чолі з Цушком.