Олесь Доній: З російськомовними треба бути жорсткими

Народний депутат від НУ-НС, член парламентського комітету з освіти Олесь Доній переконаний, що українцям в питаннях мови слід бути послідовнішими, і не підігрувати чужим інтересам. Таку думку він висловив під час спілкування з учасниками фестивалю “Бандерштат-2010” на Волині.
Він зазначив, що “українці дуже часто підігрують чужим інтересам, тому, що ми не мали довготривалої державності. Це факт, ми завжди боролися і боротьба триває… Це не є підсумок, це є, на жаль, розуміння ситуації і вона може тривати довго”.

Він наголосив: “Не вірте тим, хто скаже, що через рік нам вдасться перемогти Януковича, готуйтеся до довготривалої боротьби і тут важливі дві речі: це те, що нам потрібно, значною мірою відкинути нашу толерантність, яка була раніше. Ми були надто м’які і другий момент, це те, що нам потрібно навчитися співпрацювати один з одним, а не займатися самопоборюванням, самопоїданням і самоїдством”.

Стосовно мовного питання, то Доній висловив переконання, що саме в питаннях мови українці часто йдуть на поступки. “Коли звертаються до вас російською мовою, ви з почуття такту дуже часто переходите на російську і, таким чином, як “шагренева шкіра” зменшується ареал української мови… Я вважаю, що потрібно поставити межу, що тут не може бути толерантності, що тут повинна бути жорсткість”.

ТСН