Ужгород: Для городян-іудеїв брама синагоги на вул.Мукачівській зачинена наглухо

У Європі є дві унікальні синагоги, що діяли навіть у часи фашистської окупації, коли євреї переслідувалися. Одна — в польському місті Бельці, а друга — в Ужгороді. Добудував останню та благодійну їдальню до свого будинку, що на вулиці Мукачівській, 47, рабин Аарон Фелберман. Зробив він це в 1930 році. Священика відтак знищили в гітлерівському концтаборі Освєнцім.
Та моління в синагозі все одно не припинилися. І в радянські часи працівники КДБ стояли на Мукачівській, а прихожани заходили до синагоги з вулиці Руської. Тим більше, що в 1947 році рішенням Закарпатської обласної ради велику синагогу над Ужем віддали під обласну філармонію. Та й будинок на Мукачівській розділили на три частини. Тільки одна з них лишилася за синагогою. Та Ужгородська «Іудейська релігійна громада» і не хоче повертати повністю в своє користування цю споруду. Лише бажає навести лад у третій частині споруди, ізолювавшись від інших мешканців залізобетонним парканом. Бо ж дев’ятого вересня починаються великі релігійні свята. До обласного центру приїдуть вірники з усього світу. Тому малого приміщення на вулиці Руській, 36, яке сполучається з синагогою на вулиці Мукачівській, 47, може не вистачити для всіх.

Але на арені з’явилася жінка — жителька третьої частини будинку Марія Юріївна Мучичка. Між нею та міською єврейською релігійною громадою законно була укладена мирова угода. Згідно неї, щоб збудувати нормальну огорожу, треба було перенести її старий сарай. Громада готова зробити це за свій рахунок, побудувати новий, але пані Мучичка вперлась і не дає. Працівники міської міліції дотримувалися букви Закону, але і їм з такою людиною доводилося нелегко. Важкувато щось зробити зі впертою пані Мучичкою. Вона навіть з кабінету міського прокурора вирішила викликати на останнього… наряд міліції. В дворі за залізними воротами гарцюють собаки. Небажаних гостей від міліції чи органів влади часто просто-на-просто не пускають, хочуть навіть прогнати з криками і прокльонами. Приклади цього зняті на відео.

А для представників міської єврейської релігійної громади залізна брама зачинена взагалі наглухо. Хоча відродження пам’ятки архітектури, яким переймається громада, на часі. Через упертість згаданої громадянки наш Ужгород може стати епіцентром незлагоди, що не притаманно для толерантного Закарпаття. Думається, що час вирішити цю нескладну проблему дати можливість міським євреям виконати свою законну справу. Це ж і місто прикрасить, і покаже, що в Україні всі підтримують свободу віросповідання. Та й історична синагога дасть немалий прибуток до бюджету, привабить сюди чимало людей зі всіх куточків світу.

Василь ЗУБАЧ, Ужгород, Сlipnews.info