Уряд Азарова виділив Солотвинському солеруднику 10 млн. грн. для розв’язання критичних проблем

Кабінет Міністрів України виділив 10 млн грн. для ліквідації критичної ситуації на державному підприємстві «Солотвинський солерудник». Для депутатів обласної ради, обласної державної адміністрації, всього Закарпаття – це приємна подія. Адже упродовж цього скликання проблема солерудника була і залишається пріоритетною.
На першому засіданні президії облради У скликання, а було це травні 2006 року, голова облради Михайло Кічковський , виступаючи, з позицій принциповості й відповідальності за долю краю акцентував увагу на вкрай важку, небезпечну виробничу та соціальну ситуацію, яка впродовж останніх років мала місце на Солотвинському солеруднику. Члени президії одразу на наступній сесії облради це питання визнали пріоритетним у своїй діяльності і підтримали пропозицію голови облради створити спеціальну комісію, ґрунтовно вивчити стан справ на місці і розглянути її висновки у сесійній залі та ухвалити відповідні рішення. Адже Солотвинське родовище за своїми бальнеологічними властивостями немає аналогів як в Україні, так і в усьому світі, і це – факт. На його базі уже більше двох століть шахтним способом вівся видобуток солі. Дане гірничодобувне підприємство постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року №1734 внесено до переліку тих, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Також воно є містоутворювальним підприємством селища Солотвино, де виросло не одне покоління шахтарів, які видобували 960 тисяч тонн солі, що становило 12 відс. солевидобутку в Україні. На ньому до недавнього часу працювало понад 2 тисячі чоловік.У бюджети значні відрахування.

Стурбовані критичним станом справ, депутати облради підготували і направили десятки звернень та листів на адресу попередніх Президента України, Прем’єр-міністра України, у вищі державні органи влади, міністерства, відомства, провели виїзне засідання президії облради та виїзне пленарне засідання сесії облради з участю представників 5 міністерств, причетних до питання, провідних науковців України, за результатами якого ухвалили рішення ( №601 від 12.06.2008 р.) «Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення «Солотвинський солерудник» , і шляхи виходу з неї» тощо. Йшлося про необхідність створення комплексної державної програми, яка б допомога привести територію до безпечного стану.

Голова обласної ради Михайло Кічковський, перебуваючи в робочих питаннях у столиці, де переконливо просив не залишити поза увагою проблему громади та державного підприємства, у Конгресі Місцевих і регіональних влад Ради Європи бив на сполох, щоб привернути увагу найвищої влади до цього болючого питання.

На численні звернення облради до Кабміну та Мінагрополітики України було дано понад сотню резолюцій щодо Солотвинського солерудника. На жаль, більшість із них не отримала жодної фінансової підтримки.

А тим часом керівництво області зорієнтовувало поважних і впливових людей нашої держави у селище, серед них – колишнього прем”єр-міністра України, а нині Президента України Віктора Януковича. Він доручив Мінагрополітики разом з МНС, Мінприроди, Мінфіном, Мінрегіонбудом, Мінпромполітики, Держгірпромнаглядом і Закарпатською обласною держадміністрацією розробити й затвердити план заходів щодо відновлення роботи ДП “Солотвинський солерудник”.

Нарешті Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 28 липня 2010 р. №653 «Про затвердження Порядку використання у 2010 році коштів Стабілізаційного фонду для ліквідації наслідків затоплення шахт державного підприємства «Солотвинський солерудник». Відповідно до Порядку використання коштів Стабілізаційного фонду бюджетні кошти обсягом 10 000 тис.грн. спрямовуються на безповоротній основі на погашення заборгованості за виконані у 2008-2010 роках роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків затоплення шахт, за гірничорятувальне обслуговування у 2006-2007 роках, виконання робіт з консервації шахти №9 відповідно до затвердженої проектно – кошторисної документації.

Отже, настало потепління. Однак коштів потрібно на порядок більше.

Анна Романенчук, прес-служба Закарпатської облради