На Закарпатті через вирубку лісів зникають рідкісні види метеликів

Із двохсот видів метеликів, зареєстрованих в Україні, половина живе на Закарпатті. Ентомологи б’ють на сполох – зникають рідкісні види комах. Усе через несанкціонові вирубки лісів і зміну мікроклімату.
Особливої уваги вимагають метелики, занесені до Червоної Книги.

Ужгородець Сергій Попов збирає метеликів більше 30 років. Тепер у його колекції 6 з половиною тисяч красенів.

До колекції  входять рідкісні екземпляри, які поширені в Карпатському регіоні, Україні і Європі. Щорічно, як тільки повітря прогрівається до 10 градусів, ентомолог відправляється в дорогу. Він досліджує ареал розповсюдження метеликів в різних регіонах.

Сергій Попов розробив більше 120 маршрутів українськими Карпатами. Всі мапи, які він складає під час експедиції, систематизовані, ілюстровані та розміщені в рукописі що готується до видання.

Каже, що Закарпаття – унікальний край для дослідження метеликів. Це дає йому можливість збагатити свою колекцію і знання про життя комах. Спостерігаючи за метеликами з року в рік ентомолог помітив зміни, що відбуваються через неправильну вирубку лісів. Велика кількість метеликів, люблять вологу місцевість тепер вони – зникають.

Для збереження унікальних видів метеликів, особливо тих, які занесені до Червоної книги України та Європи, потрібно охороняти болота, припинити великі рубки лісів і модернізувати зрошувальну систему. Екологи стурбовані впливом урбанізації на природу. Звичайно, цей процес неможливо зупинити і спільними зусиллями потрібно мінімізувати його шкідливий вплив на екологію.

Віктор Злива, Репортер