Споживач незахищений від неякісних товарів, бо дорогі експертизи

Сьогодні український споживач не має можливості захистити себе від неякісних продуктів через обмежені фінансові можливості, які не дозволяють провести дорогі експертизи, а також через недосконалу роботу судової системи України.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив член правління Київської міської організації «Спілка споживачів України» Олег ЦИЛЬВІК під час прес-конференції.

На його думку, «тільки ретельність громадських організацій, що об`єдналися, зможе допомогти захистити споживчі права українців, й то не у всіх випадках».

Продукція, що реалізується через маркети, і власна продукція маркетів, тобто кулінарія, салати тощо, часто є недоброякісними, але виробник не думає про споживачів у гонитві за прибутком. «Якщо вони говорять, «ми йдемо назустріч споживачеві», це не більш ніж реклама», – сказав О.ЦИЛЬВІК.

За його словами, магазини відомих роздрібних мереж не хочуть назад приймати у споживача неякісний чи прострочений товар за наявності чека на покупку. «Більш того, винахідливі співробітники заявляють, що покупець просто підмінив товар аналогічним з іншого магазина, але з терміном придатності, що минув», – зазначив голова правління Київської міської організації «Спілка споживачів України» Максим ПАПУША.

Він розповів, що під час досліджень Укрметрстандарту було виявлено невідповідність державним стандартам України деяких видів ковбас із магазинів однієї з роздрібних мереж, після чого до компанії-продавця було подано судовий позов за торгівлю неякісним товаром. Незважаючи на це, мережа магазинів так і не прибрала зі своїх полиць неякісний товар, ніяк не реагуючи на багаторазові звернення громадських організацій і публічний лист-прохання із зібраними підписами кількох десятків покупців. За словами М.ПАПУШИ, після річної судової тяжби суд не визнав незаконними дії мережі з продажу товарів незадовільної якості.

unian.net