Віктор Русин, начальник ГУМВС Закарпаття: “24 серпня для мене — подвійне свято”

Народ України святкує 19-ту річницю державної Незалежності. Урочистості з цієї нагоди відбудуться і в кількатисячному колективі закарпатської міліції. З якими показниками в роботі підходять до цього свята правоохоронці краю, а над чим їм ще слід працювати? — поцікавилися ми в начальника УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Віктора РУСИНА.
НАРОД СВЯТКУВАТИМЕ, А МІЛІЦІЯ ПРАЦЮВАТИМЕ

— Вікторе Павловичу! Що особисто для вас означає День Незалежності, який зміст ви вкладаєте в ці слова?

— Свято Незалежності України відзначає вся держава, адже це велике свято для неї. Незалежність означає, що ми маємо свою країну і визнані у світі як окремий народ. А в кожній державі, відповідно, є свої органи правопорядку, своя міліція.

Особисто для мене 24-те серпня — це подвійне свято: цього дня я народився, і тепер мені виповнюється 48 років…

З нагоди свята в УМВС відбудуться урочисті збори, на яких нагороджуватимуться кращі працівники. Не хотів би зупинятися на особистостях, когось хвалити, а когось картати. Усі працюють, і я всім вдячний за їхню роботу.

Міліція працюватиме у ці дні згідно зі своїм планом. Громадяни святкуватимуть, в населених пунктах та установах області проводитимуться урочистості, а ми забезпечуватимемо охорону громадського порядку, а також розкриватимемо злочини. Сподіваюся, що в цей день їх менше станеться, і більшість працівників міліції теж зможуть відпочити та відсвяткувати.

— З якими здобутками підходить закарпатська міліція до свята Незалежності?

— Роботу органів внутрішніх справ можна по-різному оцінювати. Є відповідні статистичні дані. Але я думаю, що краяни сьогодні бачать: міліція працює. На жаль, на Закарпатті, як і загалом по державі, спостерігається ріст рівня злочинності. Цьому є низка об’єктивних і суб’єктивних причин. По-перше, до звернень громадян про скоєні злочини та правопорушення ставлення міліції нині більш відповідальне. Усі міліціонери чудово знають: за укриття злочинів, відмову в реєстрації заяв та повідомлень громадян на них очікує персональна відповідальність.

Зростання в краї рівня злочинності обумовлене не криміналізацією області. Тут діє багато факторів, зокрема й соціально-економічний: безробіття, багато людей не знають, де себе знайти. Водночас злочинність “помолодшала”. Слід зауважити, що працівники органів внутрішніх справ поліпшили свою роботу з виявлення латентних, тобто прихованих злочинів: незаконного обігу зброї, наркотиків, хуліганств, крадіжок, які раніше укривалися.

РОЗКРИТТЯ ЗЛОЧИНІВ

Сьогодні Закарпатська область вийшла на той рівень злочинності, який був у нас 5-6 років тому. Наголошую: немає великого росту рівня злочинності, а є адекватне прийняття рішень за тими заявами, які надходять в міліцію від громадян. Порушення кримінальних справ і направлення їх у суди свідчить: стражі порядку не стоять осторонь наявних проблем наших краян. Найбільше турбують нас крадіжки усіх форм власності. Вдвічі зросла кількість крадіжок приватного майна, особливо квартирних. Першочергове завдання працівників міліції –розкривати ці злочини і не допускати їх повторення.

Втішає, що тяжких і резонансних протиправних діянь у нас поменшало. Скажімо, на 50% менше в області сталося навмисних убивств, і всі вони розкриті. Те ж стосується і розбійних нападів, залишаються нерозкритими лише два такі злочини. Над ними тепер працюємо, і я переконаний, що вони будуть розкриті найближчим часом. До слова, я практикую заохочення працівників міліції за розкриття злочинів не тільки подяками і грамотами, а й грошовими преміями. Це стимулює співробітників до кращої роботи.

— Які найбільш резонансні злочини розкривала закарпатська міліція за цей рік?

— Повторюся, розкриті усі цьогорічні вбивства. А також розбійні напади в Ужгороді на салон мобільних телефонів, на автозаправку в Ужгородському районі. Затримано серйозну групу квартирних злодіїв. На Берегівщині задокументовано групу збутників наркотиків, які за свій “товар” пропонували скоїти замовне вбивство людини. Знешкоджено групу шахраїв з кредитних спілок, справа ця вже направлена у суд. За показником розкриття грабежів ми — серед лідерів у державі. Така ж ситуація і з квартирними крадіжками. У цьому, передовсім, заслуга працівників карного розшуку, за що я їм вдячний. Але ми націлюємо весь особовий склад на розкриття всіх злочинів, які стаються на території області. Громадяни повинні знати: вони будь-коли можуть звернутися в міліцію й отримають допомогу. Це наше основне завдання. Міліція — не лише каральний орган, а й державна структура, яка захищає законослухняних громадян.

СПРАВА, ЯКІЙ НЕМАЄ АНАЛОГІВ В УКРАЇНІ…

— Знаю, що закарпатська міліція розслідує дуже цікаву кримінальну справу, котра стосується міжнародної злочинної групи, члени якої купували людські органи для трансплантації…

— Справді, нині закарпатська міліція розслідує одну з найрезонансніших в Україні кримінальних справ, яка стосується торгівлі людьми. Подробиць, в інтересах слідства, не розголошуватиму. Зауважу лише, що заарештовано вже чотирьох осіб, з міжнародними зв’язками. Мабуть, будуть ще арешти. У цій справі проходять чотири десятки потерпілих з усієї України! Ми обов’язково дамо стосовно цього випадку прес-конференцію для журналістів, але лише тоді, коли будуть заарештовані всі учасники цієї злочинної групи.

— Як виглядає закарпатська міліція по державі?

— Ми твердо входимо в першу десятку кращих за основними показниками в роботі. Міністерство розробило нові критерії оцінки нашої роботи. Зокрема, є 45 основних позицій, з яких ми на позитивному рівні за 36-ти. Правда, на окремі позиції ми аж ніяк не можемо впливати. Скажімо, за рівнем злочинності на 10 тисяч населення ми не можемо рівнятися з криміналізованими Києвом, Донецькою, Харківською областями тощо. У нас цього немає, і це дуже добре.

— Чи задоволені ви кадровим підбором колективу?

— Одна людина не в змозі нічого зробити в колективі. Коли я прийшов на цю посаду, то прийняв рішення підібрати тих працівників на керівні посади, з якими я працював раніше, яких добре знаю, впевнений у їхніх професійних та моральних якостях. Виходячи з цього, й підбирав команду. Ті люди, яких я призначив на посади начальників міліції, галузевих служб, заступників начальника УМВС, відповідають моїм вимогам, вимогам Міністерства та особисто Міністра внутрішніх справ України. І я вдячний їм за порозуміння і сумлінне ставлення до виконання завдань.

ВИПАДКОВИХ ЛЮДЕЙ У МІЛІЦІЇ ПОЗБУВАЮТЬСЯ

— З початку року було кілька випадків затримань працівників закарпатської міліції за скоєння злочинів і порушення стосовно них кримінальних справ. Як відбувається нині очищення колективу від таких випадкових людей або злочинців у погонах?

— Якщо розглядати весь наш колектив, а це три з половиною тисячі працівників, то близько 98 відсотків його становлять чесні, порядні люди, які гідно несуть службу. На жаль, трапляються й такі, хто заблудився, так би мовити, прийшовши на службу в міліцію й одягнувши форму… Вони не туди потрапили. Таких позбуваємося. А згаданих кримінальних справ, у нас, на щастя, немає вже місяців 4-5.

— Цьогоріч відбулася чергова реорганізація структури закарпатської міліції: замість ГУМВС знову буде УМВС. Що це дасть?

— Нічого не зміниться, крім назви. УМВС буде правонаступником ГУМВС, а всі, хто працює, й далі працюватимуть. Жодних штатних змін і кадрових “чисток” не передбачається. Ми ж чудово розуміємо, чому свого часу з УМВС зробили ГУМВС… На Закарпатті завжди було звичайне, а не головне управління міліції. А від зміни назви суть нашої роботи не міняється. До слова, аналогічні зміни відбулися в 5-ти областях України.

ПРО ЗАГИБЛИХ ПАМ’ЯТАЄМО

— Перед Днем незалежності України, 22-го серпня ми відзначатимемо й сумне свято–День пам”яті загиблих працівників міліції. Як на Закарпатті вшановують пам”ять загиблих героїв?

— 21 серпня у пам’ять про загиблих міліціонерів буде проведена Служба Божа у церкві на Православній набережній в Ужгороді. Потім буде покладання квітів до пам”ятника загиблим, зустріч з їхніми родичами. Їм буде надана й традиційна матеріальна допомога. Дамо, скільки можемо. За загиблих треба пам”ятати й вшановувати їх.

— І на завершення, Вікторе Павловичу, ваші традиційні побажання колективу закарпатської міліції з нагоди свята Незалежності України.

— Усьому колективу, всім працівникам міліції бажаю в першу чергу здоров’я, оперативної удачі в роботі. А головне, аби кожен співробітник органів внутрішніх справ повертався додому живим і здоровим. А всі громадяни щоб знали: міліція працює задля захисту, збагачення та розвитку рідної держави.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області