Закарпаття: Сьогодні прикордонний Чоп зустрічає кругосвітній пробіг на електромобілях “ZERO EMISSIONS RACE”

Кругосвітній пробіг з нульовим викидом, що стартував 16 серпня з Палацу Націй в Женеві, здійснює тур по Європі, наближаючись до кордону України.
Учасники перегонів, зі Швейцарії, Німеччини, Південної Кореї та Австралії, вже проїхали дорогами Швейцарії, Голландії, Бельгії та Німеччини, заряджаючи свої електромобілі від відновлюваних джерел енергії. На шляху гонки відбуваються зустрічі з численними прихильниками електротранспорту в цих країнах, зі школярами та студентами, пресою та представниками владних структур. Далі на маршруті Австрія та Угорщина, а 30 серпня “ZERO RACE” має перетнути кордон України в Чопі. Проміжна зупинка планується в Чопі (орієнтовно) о 10:30 біля міської ради.
Цього ж дня учасників перегонів зустрічатимуть у місті Сколе Львівської області, куди вони прибудуть (орієнтовно) о 14.00.

Символічно, що найзеленіший кругосвітній пробіг в історії людства робить зупинку на території України в Національному природному парку Сколівські Бескиди. ZERO Race намагається привернути увагу до збереження біорізноманіття, адже ООН проголосила 2010 рік Міжнародним роком біорізноманіття. Організатори перегонів вірять, що використання електротранспорту в комбінації з відновлюваною енергією сприятиме вирішенню проблеми зміни клімату. Вплив кліматичних змін на біологічне різноманіття є дуже відчутним по всій планеті. Кожна команда ZERO Race обрала своїм символом живу істоту зі своєї батьківщини, виживання якої під загрозою через зміну клімату. Для південнокорейської команди це корейський тигр, для швейцарської – темно-золотава бабка (на яку їм здається схожим їхнє авто), для німецької – іволга, а для австралійського Трева – золота зелена жаба, тому що вона репрезентує австралійські національні кольори і тому що останнім часом через незбалансованість сільського господарства та зміну клімату вона помітно втрачає місця свого проживання.

Маршрут “ZERO RACE” пролягає на схід: через Європу, Україну, Росію, Казахстан, Китай і Північну Америку, з відвіданням конференції зі зміни клімату в Канкуні (Мексика). Він пройде через 150 міст, включаючи Москву, Шанхай, Лос-Анджелес, Ванкувер, Мехіко, Мадрид, Париж і Київ.
Ініціатор проекту – швейцарець Луї Палмер, у 2008 році став першою людиною, яка здійснила кругосвітню подорож на автомобілі на сонячних батареях. Пасажирами його “сонячного таксі” були найвідоміші люди світу: політичні діячі, актори, музиканти і Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун. Нині про враження колишні та нинішні, про ідеї та їх впровадження українці матимуть змогу докладно розпитати відомого мандрівника особисто, адже пан Палмер – обов’язковий учасник всіх прес-конференцій та зустрічей в Україні.

Пробіг підтримується посольством Швейцарії в Україні, Міністерством закордонних справ України, Міністерством охорони навколишнього природного середовища в Україні, Національним агентством екологічних інвестицій, місцевими радами та державними адміністраціями на шляху слідування. До проекту приєдналися Всесвітній Фонд охорони дикої природи (WWF), Всеукраїнська громадська Рада з туризму та курортів, Громадський рух 350.org в Україні, Центр гуманістичних технологій “Ахалар” (Чернігів).

Чопська міськрада