Хорватія стає ближчою для Закарпаття

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида зустрівся з делегацією Вуковарсько-Сремської жупанії Республіки Хорватія. Знайомитись з нашим краєм приїхали заступники жупана Мато Голубічич та Джордже Чурчич, а також Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні Желько Кірініч. Від закарпатської області на зустрічі були присутні також перший заступник керівника краю Іван Бушко та заступник голови облради Андрій Сербайло.Угода про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво між двома регіонами – Закарпаттям і Вуковарсько-Сремською жупанією – була підписана у липні 2010 року під час візиту Івана Бушка і Андрія Сербайла до Хорватії. Візит хорватської делегації в область припав саме на відкриття виставки-ярмарку «Тур’євроцентр-Закарпаття 2010». 

Вітаючи іноземних гостей, Олександр Ледида наголосив – про Хорватію на Закарпатті знають чимало, адже саме курорти цієї країни припали до смаку закарпатцям:

– Позитивом є й те, що на літній сезон Хорватія призупиняє візовий режим. Ми з родиною, багато моїх друзів майже щороку їздимо на море до вашої країни. Хотілося б, щоб завдяки нашій співпраці, хорвати також дізнались більше про Закарпаття та змогли оцінити гостинність його жителів.

Заступник керівника Вуковарсько-Сремської жупанії Мато Голубічич наголосив на важливості розвитку економічних зв’язків між регіонами:

– Обидва регіони мають що запропонувати одне одному. Переконаний, підписана у липні угода про співробітництво дасть старт конкретним проектам.

Лариса Углешич, представник української громади в Раді з питань нацменшин Республіки Хорватія, розповіла про життя української діаспори, яка завдяки підтримці влади найближчим часом планує створити культурний центр «Український Дім». До слова, цього літа діти з Вуковарсько-Сремського краю відпочивали в одному з оздоровчих таборів Мукачівщини, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.

Надзвичайний та Повноважний Посол Хорватії в Україні Желько Кірініч вважає – хорвати мають більше дізнатись про туристичний потенціал Закарпаття:

–  Сотні тисяч заможних хорватів щороку їздять на гірськолижні курорти Франції, Італії, Польщі. У нас в країні є лише два місця, де можна покататись на лижах – і то не більше 15-ти днів на рік. Якби хорвати змогли дізнатись про величезні можливості зимового відпочинку на Закарпатті, впевнений, оцінили б принади вашого краю.

Сторони домовились найближчим часом розробити конкретні спільні проекти.

zakarpatpost.net