Ужгород: Влада, історики та археологи опікуються збереженням замків Закарпаття

У четвер, 23 вересня 2010 року, заступник голови обласної ради Василь Брензович провів робочу нараду з питань стану пам’ятків архітектури – Невицького та Середнянського замків.
У її роботі взяли участь: голова Ужгородської районної ради Михайло Фединець, керівник агенції регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Валерій Грищенко, голова громадського об’єднання «Невицький замок», історик-археолог Олександр Дзембас та інші.

Учасники наради обговорили ситуацію, що склалася навколо цих унікальних середньовічних пам’ятків архітектури.

У ході роботи прийнято відповідні рішення, серед яких – розробка та підготовка для участі у грантовому проекті з програми Європейського Союзу «IMPI» щодо інвестування реконструкції Невицького і Середнянського замків.

До речі, Невицький замок вперше згадується на початку XIV ст. як опорна база місцевої феодальної ротонди проти королівської влади Карла Роберта Анжу. За всю історію свого існування він пережив багато воєн і руйнувань. Зараз він знаходиться у великому занепаді. Кам””яні стіни, що збереглися, і прекрасний вигляд, який відкривається від замкової гори вниз на долину, тільки можуть зачаровувати нашу уяву про це могутнє місце.

Середнянський замок – це єдиний замок Закарпаття, в якому в незакінченому виді збереглись риси романського стилю. Нині він, хоча по праву й вважається однією з головних пам””яток Закарпаття, перебуває в жалюгідному стані недоглянутого румовища.