Закарпаття: На територію Оріховецького військового полігону претендують дві сільради

Ефективність використання земель Міноборони на території Закарпаття розглядали на нараді, яку у четвер, 23 вересня, провів заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віктор Феєр. Участь у заході взяли також в.о. начальника головного управління земельних ресурсів Мафтей Попович та представник Міноборони – головний інженер квартирно-експлуатаційного відділу Сергій Домолега.
Як повідомив Мафтей Попович, нині в області існує розбіжність в обліку земель, які використовують військові. Так, за даними Держкомзему, структурні підрозділи Міноборони мають в наявності 12401 гектарів землі, в той час як самі військові заявляють про іншу площу – 12339 гектарів. Розбіжність, за словами головного “земельника” області, викликана  неточністю обліку, адже коли він проводився, частина документація була засекречена. Загальна розбіжність становить більше 62 гектарів. Найбільше неточностей стосуються земельних ділянок, розташованих в Берегівському, Ужгородському та Виноградівському районах. Представники Міноборони ситуацію пояснили відсутністю належного фінансування на оформлення державних актів на землю. Ускладнює ситуацію й той факт, що подекуди мають місце земельні конфлікти з сільрадами, поблизу яких розташовані землі Міноборони. Такою є, до прикладу, ситуація з Оріховецьким полігоном, на 140 гектарів якого претендують одразу дві сільради.

“Сьогодні маємо впорядкувати ситуацію, адже земля потребує обліку. Незважаючи на непростий фінансовий стан структур Міноборони, у питанні оформлення ними правоустановчих  документів на земельні ділянки мають бути розставлені всі крапки. Область клопотатиме перед міністерством щодо виділення коштів для цих потреб”, – резюмував Віктор Феєр.

За результатами наради заступником голови облдержадміністрації дано ряд доручень. Зокрема, передбачено прискорити передачу органам місцевого самоврядування земель запасу, які не використовуються міністерством. Також доручено провести інвентаризацію та чіткий облік земель, які використовують військові на території області.

Прес-центр Закарпатської ОДА