Закарпаття: Ужгород став містом-побратимом туристичного Трогіра в Хорватії

Ужгородський міський голова Сергій Ратушняк та мер хорватського міста Трогір Дамір Рільє підписали 28 вересня, у великій сесійній залі Ужгородської міської ради, угоду про співпрацю. Таким чином Ужгород став побратимом хорватському туристичному центру Далмації.
Делегацію з Хорватії зустріли оплесками. Разом із градоначальником Трогіра до Ужгорода прибули його дружина, Марлена Рільє, а також два заступники – Деян Біліч та Єролім Остоіч. На зустрічі були присутні депутати міської ради, журналісти та представники громадськості.

Одразу ж після представлення гостей, ужгородський міський голова Сергій Ратушняк перейшов до діла та роз’яснив, що мета зустрічі – підписання угоди між містом Ужгородом та містом Трогір про співпрацю. Таке побратимство, за словами мера, дозволить лобіювати хорватами інтересів мешканців Ужгорода у Европейському Союзі, повноцінно вступити до якого Хорватія сподівається вже в 2012 році. Підписання угоди з Ужгородом – це наступний їх крок в програмі партнерства «Євронет», яка є своєрідним «золотим кільцем партнерської співпраці» хорватського містечка Трогір. На сьогодні у Трогіра нараховувалось вже 28 міст Європи, з якими підписано угоди про дружні стосунки. Ужгород став двадцять дев’ятим.

«Головна проблема на нашому шляху до Європи – це кордони та візовий режим», – заявив Сергій Ратушняк присутнім, додавши, що таке побратимство дозволить значно спростити відносини між ужгородцями та трогірцями як у туристичній, так і в підприємницькій сфері.

Міський голова Трогіра звернувся до всіх присутніх з промовою, в якій наголосив, що найголовніше в житті людей – це любов та дружба і саме з пропозицією дружби прибув він сьогодні до обласного центру Закарпаття. Він також підкреслив, що Трогір лобіюватиме інтереси Ужгорода в ЄС щодо спрощення візового режиму під час візитів побратимів один до одного, оскільки ужгородці неодноразово відвідували Трогір під час проведення там фестивалів, концертів чи інших культурних заходів.

Після виступу обох сторін, документ одразу ж підписали та скріпили дружнім потиском рук. Таким чином керівники двох міст, що є туристичними окрасами своїх країн, продемонстрували, що дружба та співпраця повинні бути передусім. Адже саме таким чином ми зможемо вирішувати всі свої труднощі та допомагати один одному.

Нагадаємо, що трохи раніше, цього ж дня, градоначальник хорватського «малого Риму» зустрівся у готелі «Прага» з мером міста Ужгорода Сергієм Ратушняком. Під час цієї офіційної зустрічі, голови обох міст спілкувались на тему побратимства і погодились підписати угоду про співпрацю.

Крістіна Кузьменко, Сlipnews.info