Закарпаття: В Ужгороді пройшло засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва

У четвер, 30 вересня, на Закарпатті стартувало VІІI засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва. Від української сторони головою обрано першого заступника Міністра економіки України Володимира Бандурова, від словацької – головує Державний секретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки Марош Жілінка. Участь у засіданні комісії взяв також керівник Закарпаття Олександр Ледида.Засідання комісії відновили після дворічної перерви. Останнє засідання українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва відбулося 5-6 червня 2008 року у м. Пряшів Словацької Республіки, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net в Прес-службі ОДА.

Зокрема, було  розглянуто  пропозицію щодо відкриття пункту пропуску «Уліч-Забродь» та рекомендовано розробити та представити відповідне обґрунтування на цьогорічній комісії. Загалом, на порядку денному чимало – візове питання, проблема розбудови прикордонної інфраструктури та відкриття нових пунктів пропуску, розробка спільної програми запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і комплексного плану протипаводкових заходів та багато іншого. Також заплановане підписання Угоди між керівниками Закарпаття, Кошицького та Пряшівського самоврядних країв про взаємне інформування у разі надзвичайних ситуацій. 

На важливості заходу наголосив і голова комісії з словацької сторони, Державний секретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки Марош Жілінка:

– Словаччина вважає співпрацю з Україною – одним з пріоритетів зовнішньої політики. Переконаний, комісія розробить дієві рекомендації, які допоможуть на державному рівні вирішити актуальні проблеми словацько-українських відносин.
 

Привітав учасників комісії і керівник краю Олександр Ледида. Він висловив переконання, що результати роботи обох сторін допоможуть зробити реальні кроки до покращення відносин між Україною та Словаччиною.

– Вважаю доречним розглянути і питання відновлення роботи в Ужгороді представництва Міністерства закордонних справ. Адже Закарпаття межує з чотирма країнами, і коли виникають візові питання наші громадяни можуть звернутись по допомогу саме до представників МЗС, – наголосив Олександр Ледида. 

VІІI засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва триватиме 30 вересня – 1 жовтня 2010 року. За результатами заходу будуть розроблені рекомендації для державних органів та органів місцевого самоврядування.

zakarpatpost.net