Закарпаття: З початку року у гірському краї всиновлено 69 дітей

На Закарпатті 0,8% (2269) дітей позбавлені батьківського піклування. Про це сьогодні, 30 жовтня, на брифінгу повідомила начальник служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна.
Щодо загальноукраїнських показників, то вони майже вдвічі вищі. За світовими стандартами, показники вище 1% вважаються негативними і країну трактують як територію несприятливу для проживання дітей. “Тож Закарпатська область, як і інші західні регіони забезпечують благополучне проживання дітей”, – зазначила Світлана Степанівна.

Загалом, 31% дітей, позбавлених батьківського піклування підлягають усиновленню. Але знов-таки, це досить складна процедура. За діючим законодавством, пріоритет всиновлення віддається громадянам України. Анкети, що складаються на дітей, місяць перебувають на міському або районному рівні. Якщо ж дитину не всиновлюють за цей період, анкета передається на регіональний, всеукраїнський (де знаходиться рік за відсутності пропозицій) і тільки після цього може бути показана іноземцям. Тож, при найсприятливішій ситуації чекати доведеться досить довго. До речі, найбільше українських дітей всиновлює Італія. Найбільший же “попит” складають наймолодші, діти до 3 років.

Протягом 2010 року в Закарпатській області всиновлено 69 дітей, в минулому році цифра становила – 65 дітей.

Андрій Шехтер, “ВЗП”