Статистики й аналітики закарпатської міліції

Статистика, як відомо знає все. У міліції такою “всезнаючою” службою є управління інформаційних технологій. Тож наш сьогоднішній гість – начальник УІТ УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Михайло СВИСТАК.

ДО СТАТИСТИКИ ДОДАЛАСЯ АНАЛІТИКА

– Раніше ваша служба називалася Інформаційним центром, тепер ви – управління інформаційних технологій. Що змінилося, окрім “вивіски”?

– Раніше практично вся робота нашої служби покладалася на статистику: облік злочинів, підготовка звітності плюс картотека. Тепер у нас додалися люди в районах, зроблено інформаційну мережу міськрайорганів внутрішніх справ. Що дало можливість більш точно та оперативно збирати інформацію про скоєні в районах злочини, кримінальних осіб і т.д. Але в останні чотири роки звертається увага не тільки на статистику, а більше на аналітику. Тобто до сухої статистики в нашій роботі додалася ще й аналітика.

– Яка структура управління інформаційних технологій?

– Основне наше завдання – це збір інформації та інформування керівництва і відповідних служб. Управління складається з кількох секторів. Перший – це сектор статистики й звітності. Тут збирається й аналізується вся інформація про злочини та осіб, які їх скоїли, про рух кримінальних справ тощо. Є в нас оперативно-довідкова картотека, архів, спецбібліотека. На основі всього цього готуються звіти для керівництва, МВС, інших правоохоронних органів.

Наступна наша структурна одиниця – це сектор супроводу інформаційних систем та баз даних. Ці люди супроводжують бази даних, перевіряють інформацію, яка надходить з районів. З червня місяця набрала чинності нова інструкція про Єдиний облік злочинів для всіх правоохоронних відомств. У зв’язку з цим на обидва згадані наші сектори припало дуже багато технічної роботи, оскільки змінювалася сама структура баз даних, з’явилися нові статистичні картки обліку, статистика тощо. І я вдячний колективу, що ми зробили швидкий перехід на “нову” статистику.

ЖІНКИ МІЛІЦІЇ

– Хто це все робить? Розкажіть про свій колектив.

– Загалом в обласному апараті та міськрайорганах у нас працює кілька десятків осіб. Колектив стабільний, я задоволений своїми працівниками. Молодь, яка останнім часом влилася, підтягується до основного ядра. Молоді працівники вчаться у наших ветеранів, зокрема Ганни Штаєр, начальника статистики, Наталії Кіндрат, начальника сектору супроводу інформаційних систем. Це ті люди, які вже працювали, коли я тільки-но прийшов у службу. А також досвідчені Мирослав Приходько, Юрій Бабидорич, Сергій Попович, Ігор М’ячин, Ольга Лизанець. З них бере приклад наша молодь.

– У вас, мабуть, найбільший жіночий колектив у всьому УМВС. Чи підходить ця робота представницям чарівної статі?

– У нас справді колектив відсотків на 65-70 складається з жінок. І це дуже добре, адже робота УІТ – більш аналітична, сидяча. І жінки з цим краще дають собі раду.

ПРО ЗДОБУТКИ СЛУЖБИ

– Які професійні здобутки УІТ УМВС, з якими службами міліції найтісніше взаємодієте?

– Ми співпрацюємо в плані надання інформації практично з усіма оперативними службами: карним розшуком, ВКМСД, УБОЗ, БНОН, УДСБЕЗ, ВГБ, НДЕКЦ тощо. У плані поліпшення інформаційних технологій тісно співпрацюємо з відділом зв’язку. Начальник штабу УМВС полковник Віктор Туряниця – наш куратор. Тісна співпраця з колегами дає позитивний результат. За статистикою 9 місяців, з використанням інформаційних систем і баз даних в області було розкрито 2876 злочинів. Розшукано 25 оголошених у розшук осіб. Номерних предметів за нашою інформацією розшукано 19: зброя, автомобілі, мобільні телефони тощо. Скажімо, з ВКМСД до нас надійшов запит щодо одного неповнолітнього, в якого треба було перевірити мобільний телефон. Ми перевірили за своєю базою даних, а цей телефон – крадений! Інший громадянин звернувся до нас за довідкою про несудимість, а сам перебуває в розшуку за скоєння злочину… Ми швиденько передали цю інформацію в карний розшук, і вказану особу затримали.

– Ви згадали про крадіжки мобільних телефонів. В області з цим біда: дорогі “трубки” крадуть практично щодня, а знаходять лише одиниці. Наскільки відомо, розшукати украдену “мобілку” технічно нескладно – за так званим «імеєм». Чи маєте ви цю базу даних?

– Розшукати телефон справді нескладно, відповідна база даних у нас є. Ми змушуємо райони користуватися нею та регулярно її поповнювати. Але основна проблема нашої області в тому, що тут на руках у людей багато т.зв. “беушних” мобільних телефонів, і власники, придбавши їх, просто не знають своїх «імеїв». А ввести телефон у базу даних без цього – неефективно. Тому порада громадянам: купувати телефони краще в магазинах, слід зберігати коробки від них, де вказано «імей» цього апарата. І коли подаєте в міліцію заяву про крадіжку чи втрату телефона – обов’язково необхідно вказувати його «імей», це полегшить розшук.

– Як у вас з технікою? Чи користуєтесь Інтернетом у своїй роботі?

– Доступ до Інтернету у нас, звісно, є. Ми ним за потреби користуємося, моніторимо інформацію. Щодо техніки, то цьогоріч облаштували власну серверну кімнату, куди поставили потужні комп’ютери.

ЗАКАРПАТТЯ – СЕРЕД ЛІДЕРІВ

– Підходимо до основного – статистики роботи закарпатської міліції за 9 місяців. Як область виглядає по Україні?

– Загалом ми входимо в десятку кращих по Україні. Хвала Богу, Закарпаття не є дуже криміналізованою областю, а належить до найбільш спокійних у кримінальному плані. Про це свідчить показник злочинності на 10 тисяч населення, який у нас один із найнижчих по Україні. Так, маємо цьогоріч, як і загалом у державі, ріст рівня злочинності – на 20 відсотків. Але водночас на стільки ж збільшилася кількість розкритих злочинів, закінчених розслідуванням кримінальних справ. Тобто іде ефективна протидія злочинності, аби зловмисники були покарані. Резонансних тяжких нерозкритих злочинів у нас немає. До слова, нині в українській міліції діють нові, за системою підрахунку балів, критерії оцінки роботи міліції, за якими ми теж виглядаємо непогано.

– Що це за критерії?

– Основний з них – це реєстрація та розгляд заяв і повідомлень про скоєння злочинів. Найбільшим негативом вважається укриття злочинів або затягування терміну розгляду заяв і повідомлень громадян. У нас цього, на щастя, немає, бо за це суворо карають. Щодо розкриття злочинів ми – в першій п’ятірці (за динамікою цього показника стосовно минулого року). Непогано ми виглядаємо й за показником профілактики злочинності.

ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ

– Які плани вашого управління на найближчу перспективу?

– Основне для нас тепер – перевести всі міськрайоргани на оптоволоконні канали зв’язку. Наразі це вже зроблено в чотирьох підрозділах. Це збільшить швидкість передачі та обробки інформації. Наступне питання – придбання нової комп’ютерної та оргтехніки для обробки інформації, введення фотозображень осіб, які скоюють злочини та дактилоскопування. Це питання тепер вирішується в Міністерстві, бо обладнання дуже дороге.

Але найголовнішим у роботі, як завжди, є людський фактор. Тому найбільше зусиль на цьому етапі спрямовуємо на формування професійного ядра в міськрайвідділах, навчання та фахове зростання наших працівників.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області