Закарпаття: Закарпатська дирекція “Укрпошти” надає майже 60 видів послуг

Про це повідомили журналісту газети “НЕДІЛЯ” у обласній дирекції “Укрпошти” під час відзначення Всесвітнього дня пошти.

Світове поштове співтовариство відзначає Всесвітній день пошти на честь історичної дати 9 жовтня 1874 року, коли було укладено Бернську Угоду, яка започаткувала Всесвітній поштовий союз із штаб-квартирою в Берні, столиці Швейцарської Конфедерації.

Усі країни-члени ВПС, зокрема й Україна, яка увійшла до його складу ще в 1947 році, з нагоди Всесвітнього дня пошти проводять у себе низку заходів, мета яких — ознайомити широкі верстви населення з діяльністю та завданнями ВПС, поширити відомості про соціальне та економічне значення поштових служб у державі та світі, ще раз привернути увагу споживачів до поштових послуг та проблем галузі.

Подібна акція відбулася і в Ужгороді. Начальник Ужгородського поштамту Василь Коваль привітав присутніх на святковому зібранні і розповів про сьогодення поштових працівників. «Пошта нині – це не тільки доставка газет та листів, ми надаємо майже 60 видів послуг, включаючи доставку ліків під замовлення, прийом комунальних платежів і «електронний квиток», – додав він.

Як повідомила газеті «НЕДІЛЯ» заступник директора Оксана Долгош, закарпатська дирекція продовжує вдосконалювати послугу з пересилання пріоритетних поштових відправлень. Це відправлення, що перевозяться найшвидшим способом (повітряним або наземним) у першочерговому порядку. Водночас існуючі тарифи на непріоритетні поштові відправлення (економ класу) збережені, що дасть можливість вибору для користувачів  поштових послуг. В перспективі розвитку даної послуги планується скорочення термінів пересилання пріоритетної письмової кореспонденції від відправника до адресата на 1-2 дні та забезпечення її надходження на наступний день також між обласними центрами України, на третій день –  між районним центрами.

І завершуючи відзначення свята, виконуюча обов’язки директора Закарпатської дирекції Тетяна Максим та представник обласної ОДА Віктор Лукеча вручили грамоти кращим працівникам-поштовикам, наголосивши при цьому, що сьогодні підприємство здійснює прямий поштовий обмін з 72 країнами світу, а до складу підприємства входять понад 15 тисяч відділень поштового зв’язку (з них понад 11 тисяч – в сільській місцевості). Кількість співробітників – більше 100 тисяч чоловік.

Довідка «НЕДІЛІ»
Всесвітній поштовий союз з 1948 року є спеціалізованим агентством Організації Об’єднаних Націй, що регулює надання універсальної поштової служби. Країни-члени ВПС (191 країна) формують найбільшу мережу доставки у світі.

5 млн поштових працівників із 660 тисяч поштових установ усього світу щорічно обробляють і доставляють близько 436 млрд відправлень письмової кореспонденції, у тому числі національні та міжнародні послуги, 6 млрд посилок. І це не рахуючи мільйонів грошових переказів, які здійснюються через поштово-фінансову мережу.

ВПС забезпечує країнам і громадянам право на єдину поштову територію, відпрацьовує єдину технологію збору, приймання, обробки і доставки пошти, упроваджує єдині стандарти якості, надає рекомендації щодо тарифів, розробляє стратегію розвитку пошти та поширює нові технології. Універсальна послуга сприяє економічній ефективності країни і світу, нові технології та Інтернет дають змогу поштовим операторам підвищувати якість існуючих послуг і пропонувати нові. У міжнародних стосунках забезпечення ефективної універсальної поштової послуги для всіх підприємств і громадян також сприяє інтеграції ринків.

Людмила РУДА, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua