Закарпаття: Дві тисячі жителів області за незаконне будівництво оштрафовані на 350 тисяч гривень

Інспекція державного архіте ктурно-будівельного контролю в Закарпатській області у цьому році наклала майже 2 тисячі штрафів на загальну суму 350 тисяч гривень на тих, хто будує незаконно.

Як повідомив начальник згаданої інспекції Василь Коблик, найбільш поширене порушення – це будівництво без відповідних дозволів на ведення робіт. Також досить часто йде зведення будівель на недозволених земельних ділянках. Зокрема, це стосується перепланування квартир, влаштування окремого власного входу з вулиці, додаткових сходів та терас. Ще одним поширеним порушенням є ведення будівельних робіт без залучення організації, яка має на це відповідну ліцензію.

Нерідко інспекція в Закарпатській області карає і тих, хто будує застосовуючи неякісні будівельні матеріали. Це стосується переважно ромського населення, яке продовжує будувати із саману. За словами Василя Коблика, таке будівництво – небезпечне, саманні будинки практично повністю нищаться під час найменших паводків. Водночас дуже часто саме роми будують не маючи на те жодних дозволів та актів на право власності на землю.

На думку Василя Коблика причиною того, що будівельники не лякаються порушень є маленькі штрафи у розмірі 170 гривень. Начальник інспекції також розповів про деякі можливі законодавчі зміни, які б полегшили життя як інспекції, так і забудовникам. Зокрема, нині інспекція не може здати в експлуатацію деякі будинки, оскільки законом неврегульовано порядок оформлення самовільного будівництва прибудов. До прикладу, якщо збудували будинок та сарай відповідно до усіх норм, а потім добудували гараж, то не передбачено порядок його узаконення. Але нещодавно на розсуд Кабінету Міністрів подано законопроект зі змінами, який повинен вирішити це питання.

Водночас залишається проблемним і питання експертизи будинків. Торік Мінрегіонбуд видав наказ про перелік об’єктів, для затвердження проектів будівництва яких комплексний висновок державної експертизи не є обов’язковим. Але це положення стосується лише регіонів із шестибальною сейсмічністю. Як відомо, Закарпаття – семибальний регіон. Тож, на всі будівельні об’єкти без винятку потрібна експертиза. А це, на думку Василя Коблика, і великі клопоти для інспекції, і значні витрати для будівельників. Така експертиза коштує від 500 гривень і вище. Тому інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Закарпатській області вже направила в Мінрегіонбуд пропозиції, які повинні змінити положення про “райони з сейсмічністю до 6 балів” на 8 і вище. У такому разі експертиза вже не знадобиться.

Віктор Тар, Karpatnews