Андрій Курков: У Києві “літератори” п’ють коньяк, у Львові – каву, найцікавіша ж сьогодні література — на Закарпатті!

21 жовтня у Львові в книгарні імені Богдана-Ігоря Антонича (вул. Бандери, 33) у межах акції «Письменник за прилавком» відбулася автограф-сесія відомого письменника Андрія Куркова. Письменник вільно спілкувався із відвідувачами книгарні, а також і з охочими придбати його книги. Дехто підходив просто по автограф, дехто не повірив, що з письменником можна отак вільно розмовляти, і що немає великого напливу студентів, хоч університет поруч.
«Я не бачу нічого дивного в тому, що немає багато людей. Якщо письменник хоче бачити багато людей, і з ними поспілкуватися, йому потрібно йти в університет. Маючи зустріч в навчальному закладі, легше зібрати залу людей», – зазначив він.

Андрій Курков також розповів, що його чомусь вважають детективістом, хоч він насправді із 21 роману написав одну повість у цьому жанрі, все решта – це соціальні тексти з переплетінням криміналу, трилери.

«Коли пишу дитячі книги (у письменника вийшли – «Пригоди чепухоносиків», «Школа котоповітроплавання» – ZAXID.NET ), я вживаюся у роль головних героїв, тих же чепухоносиків. Не можна з дорослим ставлення писати дитячі книжки», – запевнив письменник.

Також він зазначив, що цього року упорядкував антологію сучасної прози Закарпаття “Щоденники біженця”. «Зараз на Закарпатті відбувається літературний сплеск. Видали антологію сучасної прози Закарпаття “Щоденники біженця” – там зараз найцікавіша література», – розповів А.Курков, додавши жартома, що в Києві тим часом «літератори» п’ють коньяк, у Львові – каву.

Також письменник поділився своїми враженнями про те, що представники Кабміну та Верховної ради не читають. Коли письменники організували у стінах виставку-ярмарок, то на камеру депутати, урядовці, парламентарії купували книги, не дивлячись на назви, а лише за великим форматом, чи великою кількістю сторінок.

За його словами, письменники змушені багато займатися самою промоцією: поїздками, публічними виступами, через те, що далі немає інфраструктури для промоції української книжки або пропаганди просто читання.

Раніше в акції «Письменник за прилавком» проекті «Письменник за прилавком», яку організовує Асоціація видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини, брали Максим Кідрук та Євген Положій, Василь Шкляр.

ZAXID.NET