Петро Шолтес: “Художник у своїх картинах не має бути нудним, одноманітним…”

Минулого тижня численні поціновувачі, колеги-митці, високопосадовці, друзі й рідні щиро вітали з 65-літтям та відкриттям з цієї нагоди в галереї «Ужгород» персональної виставки знаного художника й графіка Петра Шолтеса.

Як написав у передмові до буклета про кращі доробки Майстра мистецтвознавець Михайло Сирохман, найцінніше в  малярстві Петра Шолтеса – він сам. Безпосередній, щирий і  добрий. Такі ж і його полотна – без хитринки й лукавства, правдиві й добродушні, викликаючі певну ностальгію, смуток за  попередніми відрізками буття. Творча палітра Петра Шолтеса – надзвичайно різноманітна й колоритна, відчувається, що він – завше у пошуку: образів, стилю викладу, фарб, почуттів. Як сам сказав про себе ювіляр «…Художник у своїх картинах не має бути нудним, одноманітним, тому все шукаю щось нове і  намагаюсь, щоб у картинах був настрій і дух».

Уродженець  ужгородського передмістя, Петро  Шолтес став гідним оспівувачем старовинних принад рідної обителі, прагне передати їх чарівність у звичайних, буденних речах, пейзажах, портретах, образах. Він  член Націоанльної Спілки художників України, учасник численних колективних та персональних виставок, його  доробки можна знайти в багатьох виставкових залах та приватних колекціях, як на Україні, так і в інших країнах світу, зокрема, Угорщині, Чехії, Німеччині, Польщі, Ізраїлі, США. Активний учасник Товариства угорських митців Закарпаття ім. Міхая Мункачі. Дипломант багатьох номінацій.

З чудовим  ювілеєм митця тепло вітали заступник  голови ОДА Іван Качур, який вручив йому Почесну грамоту облдерж-адміністрації, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, ректор Ужгородського інституту мистецтв Іван Небесник, народний художник України Володимир Микита, керівник Торгово-промислової палати Закарпаття Отто Ковчар, голова Товариства угорської інтелігенції краю Юрій Дупка, інші поціновувачі таланту живописця. Всі вони говорили про самобутність таланту Петра Шолтеса, його вагомий внесок у розвиток художнього мистецтва краю, громадську активність,  чисто людську порядність і зичили нових вершин у творчості.

Редакція  газети «Вісті Ужгородщини», якій митець презентував буклет своїх кращих робіт з автографом, з ра-дістю приєднується до побажань.

М. Г., “Вісті Ужгородщини”