В Ужгороді на “круглому столі” влада і політпартії обговорили ситуацію навколо виборів 31 жовтня

23 жовтня в Ужгороді відбувся черговий «круглий стіл» за участю голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ледиди, заступника голови облради Андрія Сербайла, представників більшості політичних сил краю, керівництва правоохоронних структур – головного міліціонера Закарпаття Віктора Русина та прокурора області Анатолія Петруні, голів обласної виборчої комісії та державного реєстру виборців.
Учасники “круглого столу” обговорили ситуацію навколо виборів до місцевих органів влади, що відбудуться 31 жовтня. Серед іншого політики піднімали питання невчасного друку інформаційних плакатів для політичних партій, неправильне формування виборчих комісій, скаржилися на вибіркове інформування населення роботи обласної виборчої комісії і т.д. Однак, усі учасники зустрічі зійшлися на думці, що усі ці моменти не впливають на якісну підготовку до народного волевиявлення.

Крім того, Віталій Постолакі (Українська народна партія) звернув увагу керівників реєстру виборців на те, що вже треті вибори поспіль до списку виборців внесені люди, які начебто мешкають разом із ним в одному помешканні. Василь Брензович (КМКС) розповів про тиск, що чиниться на членів його партії в одному з сіл Мукачівського району. Представник “Пори” передав прохання виборців, щоб правоохоронці в час, що залишився до виборів, посилили охорону громадського порядку в м.Ужгород.

Не зважаючи на те, що Павло Федака (Українська народна партія), який в Ужгородській міськраді обслуговує інтереси Сергія Ратушняка (за це його і ще ряд партійців було виключено з БЮТу), спробував акцентувати на, начебто, фактах підкупу виборців за боку Єдиного Центру, начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Русин наголосив, що фактів підкупу на Закарпатті наразі не зафіксовано, а займатися цим пробують різні політичні сили і депутати-мажоритарники.
Віктор Русин повідомив, що міліція володіє усією оперативною інформацією щодо підготовки до масового підкупу виборців представниками як політичних сил краю, так і окремими кандидатами по одномандатним округах.

За його словами, станом на 23 жовтня ще “ніхто нікому грошей не давав”. Наразі, за словами Віктора Русина, лише триває підготовка. Усією необхідною оперативною інформацією закарпатська міліція володіє: хто саме, де, як і в якому селі чинить такі дії. Вже зараз правоохоронці проводять профілактичну бесіди з учасниками таких дій, попереджають про відповідальність за вчинення злочинів.

– Роздача грошей, скоріше за все відбуватиметься за 2 дні до виборів, – заявив Віктор Русин. – Ми володіємо усією необхідною інформацією. Тому, хочу звернутися до представників політичних партій: не треба підставляти людей.
Крім того головний закарпатський міліціонер застеріг учасників виборчого процесу від спроб реалізувати під час волевиявлення “каруселі”, Вже зараз взяті під охорону друкарні, виборчі комісії, в яких є або ж можуть бути бюлетені. Віктор Русин нагадав, що усі міліціонери озброєні і попросив не провокувати правоохоронців

Також підчас “круглого столу” порушувалося питання залякування членів виборчих комісій. Такі дії були зафіксовані в Ужгороді та Мукачеві – найбільших містах краю. В Ужгороді членам МВК невідомі погрожували фізичною розправою, в місті над Латорицею – звільненням із займаної посади.

Учасники “круглого столу” вирішили у найближчі кілька днів підготувати звернення до закарпатців щодо проведення чесних і прозорих виборів на теренах Закарпаття.