Ужгород: Форум “Діалоги Європейських кордонів” зібрав учасників із 16 країн

26–28 жовтня в Ужгороді проходить європейський форум з транскордонного співробітництва за участі представників країн Шенгенської зони та держав, що не входять до неї. Головна мета конференції – розвиток та поглиблення міждержавних відносин задля спільних економічних інтересів.

Цьогорічний форум «Діалоги Європейських кордонів» став першим, але вже зібрав учасників з 16 країн. Організатори, якими виступають європейські інституції, залучили до співпраці науковців, підприємців, представників влади. Саме вони мають забезпечити основу для ефективного впровадження досвіду країн-сусідів в життя.

Зважаючи на важливість таких заходів для прикордонного Закарпаття, участь у форумі взяв і голова закарпатської ОДА Олександр Ледида. Високопосадовець наголосив, що область має чималий досвід реалізації спільних з Угорщиною, Словаччиною та Румунією проектів, тож завжди готова до подібних діалогів:

– Ми відкриті для конструктивної та взаємовигідної співпраці з країнами-сусідами та членами ЄС. Тим більше, Президент України чітко визначив курс держави на інтеграцію. Багато нами вже зроблено. Зокрема, стимулом для укріплення міждержавних відносин стало підписання угод про малий прикордонний рух з Словаччиною та Угорщиною, кодони яких знаходяться від Ужгорода у кількох кілометрах.

Нагадаємо, прикладом європейських прагнень України стало проведення масштабної міжнародної конференції «Сталий Розвиток Карпат», яка відбулась в Ужгороді 8-10 вересня 2010 року.

Форум «Діалоги Європейських кодонів» продовжиться вже в Словацькій Республіці – 29 жовтня конференцію прийматиме місто Кошіце.

Надія СТАНІВ, KarpatNews