Віктор РУСИН: З трьох порушених по Україні “виборчих” кримінальних справ одна — по Закарпаттю

У четвер, 4 листопада, з журналістами обласних та власкорами центральних ЗМІ зустрівся начальник УМВС України  в Закарпатській області полковник міліції Віктор РУСИН. Тематично прес-конференція була присвячена підсумкам роботи закарпатської міліції упродовж 10-ти місяців року. Проте найбільше журналісти цікавилися перипетіями довкола минулих виборів до місцевих органів влади.

ВИБОРИ МИНУЛИ СПОКІЙНО

Як і обіцяв громадськості краю очільник міліції, вибори на Закарпатті пройшли спокійно, без порушень громадського порядку. На жодній з дільниць не було зафіксовано  грубих правопорушень та якихось надзвичайних подій. Кожну із 791 виборчих дільниць охороняли по два працівники міліції у формі, і жодних скарг на роботу правоохоронців під час виборів поки що не надходило. Натомість на одній із дільниць під час перевірки несення служби особовим складом з’ясувалося, що працівник не вийшов без поважної причини на роботу. За що був звільнений з ОВС, дісталося й керівництву райвідділу, де сталася ця НП. Інших порушень працівниками міліції на дільницях допущено не було. До слова, 69 міліціонерів самі балотувалися в органи влади, в основному в сільські та селищні. Відрадно, що чотирьох з них виборці обрали головами своїх населених пунктів, а загалом 67 відсотків з них пройшли. Це свідчить про високий рівень довіри людей до міліції.

Від самих учасників виборчого процесу та громадян, за словами полковника  Русина, в міліцію надійшло загалом 112 заяв та повідомлень про різні правопорушення, пов’язані з виборами. В основному (33 заяви) ці заяви стосувалися  підкупу виборців і наміри таких дій. Міліція провела близько семи сотень профілактичних заходів задля недопущення цього, що, безумовно, дало позитивний результат. За одним із таких фактів підкупу виборців прокуратура Закарпатської області порушено кримінальну справу. До речі, загалом по Україні порушено лише три такі справи. Слідство за цією справою триває, а після його завершення вона буде направлена у суд.

Інші заяви стосувалися погроз кандидатам у депутати, мери та членам територіальних виборчих комісій. Проте словами все й завершилося — на щастя, до втілення на ділі цих словесних погроз не дійшло. Водночас, за словами Віктора Русина, міліція мала оперативну інформацію про те, що група радикально налаштованих молодиків готує в Ужгороді певні акції біля територіальної виборчої комісії–з каністрами бензину та спробами підпалу. Однак після відповідної роботи з цими особами, правопорушень вдалося уникнути й все пройшло спокійно.

9 заяв громадян стосувалися пошкодження майна та агітаційних матеріалів, 6–за фактами хуліганства. Аналогічні заяви надходили від різних партій, а найбільше–від Партії Регіонів (12), партії ЕКО+25–10 заяв, “Єдиного Центру”–9 і т.д.

«ВІДДАЙТЕ ГРОШІ!»

Однак заяви бувають і  курйозними. Скажімо, один із кандидатів-невдах… вимагає тепер, аби виборці повернули йому гроші, які він їм заплатив за голоси. Цей кандидат під’їхав із друзяками на двох джипах і тероризує громадян. Останні звернулися із заявами про погрози в міліцію, й справою зайнялися правоохоронці.

Відрадно, що під час самих виборів 31 жовтня на Закарпатті різко зменшилася кількість заяв та повідомлень від громадян у міліцію про скоєння злочинів. Для порівняння, того дня їх надійшло по всій області лише дві, тоді як в середньому за добу надходить 90-100. Масова присутність міліції на вулицях дала позитивний результат в плані профілактики злочинності. Ця робота продовжується. 270 міліціонерів й досі охороняють 134 приміщення ТВК, де зберігаються звезені з виборчих дільниць бюлетені, доки ті не будуть здані в обласну комісію.

Стосовно ж  закидів представників різних політичних сил, які тепер лунають  на адресу закарпатської міліції, то очільник УМВС краю Віктор Русин чітко заявив:

Міліція в політичні ігри не грає!” Така вимога Президента України та міністра внутрішніх справ. А конституційне право громадян на їхнє волевиявлення під час голосування  правоохоронці Закарпаття забезпечили.

РЕЗОНАНСНІ ЗЛОЧИНИ РОЗКРИТО

На завершення прес-конференції Віктор Русин охарактеризував криміногенну ситуацію в області. За його словами, злочинів на Закарпатті побільшало на 20 відсотків, водночас показник розкриття зріс на 30. Найбільше турбують крадіжки. Міліція затримала вже п’ять груп злодіїв-гастролерів з інших регіонів та держав. З початку року розкрито всі навмисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, згвалтування,  більшість розбійних нападів та пограбувань. Два роки перебував у розшуку закарпатець, який викрадав автомобілі, і нарешті його вдалося затримати. З Москви етапували двох закарпатців, які скоїли кілька вбивств.  Затримано також двох кілерів, які обгрунтовано підозрюються в скоєнні  в Ужгороді з однієї зброї кількох убивств та розбійного нападу на філію “Брокбізнесбанку”. “Я обіцяв громадськості, що ці резонансні злочини буде розкрито, і слова свого дотримав”,– підсумував головний міліціонер Закарпаття.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області