Закарпаття: В Ужгороді міліція утилізувала вогнепальну зброю — загалом 128 одиниць (ФОТО)

У зброї, як і в будь-якої речі, є свій термін використання. Вона старіє і виходить з ладу. Але мало хто замислюється над тим, де зброя завершує свій шлях.

У відділі ресурсного забезпечення УМВС України в Закарпатській області є сектор озброєння, який приймає на відповідне зберігання для подальшого знищення або реалізації зброю та боєприпаси з міськрайорганів, митниць та інших установ області. Переважна більшість нелегальної зброї (вилучена у зловмисників, в ході розслідування кримінальних справ, не зареєстрована належним чином її власником тощо) потрапляє в міліцію під час місячників добровільної здачі. Серед них є і нарізна зброя: гвинтівки, бойові пістолети, автомати, які для подальшого зберігання та утилізації направляються до Центральної бази ресурсного забезпечення МВС України. Інша вилучена та добровільно здана зброя знищується на місці.

Нещодавно на одне з підприємств Ужгорода для утилізації міліція доставила 126 одиниць вогнепальної зброї, серед якої переважали мисливські рушниці. Було й чимало газових та пневматичних пістолетів, а також зразки холодної зброї: мисливські та саморобні ножі, кастети, телескопічні кийки тощо.

Підготовка зброї для знищення – процедура тривала. Для утилізації в УМВС створюється спеціальна комісія, до складу якої входять працівники різних служб та підрозділів. От і цього разу в плавильній печі було знищено різноманітну зброю. Після знищення комісія складає акт про утилізацію зброї.

Іван Ладжун, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області