Закарпаття: В Ужгороді на форумі говорили про посилення “транскордонного діалогу”

27-28 жовтня в Ужгороді відбулася зустріч міжнародних експертів, науковців, громадських активістів та представників влади, що мала на меті озвучити проблеми, перспективи та виклики у царині транскордонного співробітництва (ТКС), а також започаткувати роботу Щорічного Європейського форуму з ТКС у розширеній Європі.

Програма зустрічі охопила доволі широкий спектр питань: підвищення ролі малого і середнього бізнесу та громадського сектору в розвиткові транскордонної співпраці, обмін досвідом реалізації спільних проектів, підвищення спроможності суб’єктів ТКС, удосконалення механізмів фінансової підтримки транскордонних ініціатив тощо.

Але одну із найгостріших дискусій учасників викликало питання виміру впливу ТКС, а саме застосування так званого Індексу Транскордонної Співпраці, що його розробила міжнародна група експертів з України, Росії, Польщі, Німеччини, Норвегії та інших країн.

Започаткування “індексації” реальних стану і дій сторін транскордонного співробітництва, безумовно, є потрібною і актуальною пропозицією, хоча перша презентація такої спроби виміру на міжнародній публічній зустрічі показала, що експертній групі ще належить суттєво вдосконалити цей механізм. Зокрема, фахівцями у сфері статистики із Росії та Польщі було рекомендовано більше опиратися на статистичні дані (як фактичні показники розвитку економіки, так і результати соціологічних опитувань), аби Індекс ТКС не лише не спотворював стану справ, але й був допоміжним інструментом у плануванні, взаємоузгодженні та пошуку інвестицій у транскордонні ініціативи.

Учасниками робочої зустрічі також було обговорено перспективи створення гнучких механізмів, які дали б змогу посилити транскордонний діалог і таким чином поліпшити перспективи міжнародної співпраці, зокрема в регіоні Східної Європи.

Експертною зустріччю розпочато проект “Європейські прикордонні діалоги”, що виконується спільно Інститутом транскордонного співробітництва (Україна) та Інститутом стабільності і розвитку (Чехія) у співпраці з Норвезьким Баренцевим секретаріатом. Фінансують проект Європейська комісія та Мережева програма “Схід – Схід: партнерство без кордонів” Інституту Відкритого Суспільства.

Висновки та пропозиції, напрацьовані протягом Ужгородської зустрічі, було представлено потім для обговорення на Міжнародному Форумі “Європейські прикордонні діалоги”, який тривав з 29 жовтня по 1 листопада ц.р. в словацькому місті Кошице (відгук про роботу Форуму читайте у статті Ярослава Довгопола).

Європейський простір