Ужгород: Голова Словацького синдикату журналістів Йосиф Юрчишин зустрівся з журналістами Закарпаття

В Ужгородському прес-клубі відбулася зустріч з Йосифом Юрчишином, Головою словацького синдикату журналістів. Йосиф Юрчишин розповів про особливості роботи словацьких журналістів, а також про проект Словацько-українського дослідно-освітнього центру, у ході якого він і здійснює візит до України.

Головним довготривалим результатом проекту буде покращення взаємин між Словаччиною/ЄС та Україною, вирішення взаємних проблем та конфліктів. Водночас проект спрямовано на покращення економічного та соціального розвитку України.

Й. Юрчишин зауважив про необхідність співпраці колег-журналістів з України та Словаччини: “Ми повинні спілкувалися, щоб кордон між нашими країнами не постав новою залізною завісою”.

Гість розповів також про Словацький синдикат журналістів. Членство у цій професійній спілці журналістам слід поновлювати щороку. Річний внесок сягає 22 євро, для студентів та пенсіонерів – 7 євро. “Ми боремося за свободу слова, умови трудових умов членів нашої організації. Синдикат відстоював права журналістів, наприклад, у випадку перенесення української редакції радіо. Крім того, журналісти влаштовують спільні святкування – зустрічі з ювілярами, святкування Дня св. Миколая тощо”, — каже Й. Юрчишин. Він також повідомив, що за спільні кошти формується соціальний фонд, з якого журналістам виплачується допомога на придбання ліків, окулярів тощо, 200 євро можуть отримати жінки при народженні дитини та інших потребах, наприклад, для побутових потреб, як перехід із газового на електричне опалення.

Словацький колега поділився власними враженнями від візиту до України. Так, журналіста (який, до слова, володіє українською), вразила одна з прес-конференцій, на якій під банером “Україна” усі доповідачі говорили виключно російською.