Ужгород: Головне питання немісцевого студентства — винаймання житла

Проблема житла кочує за студентами впродовж багатьох років, а тепер, коли гуртожитки переповнені, вона постає під іще гострішим кутом. До того ж когось не влаштовують умови побуту, хтось прагне «усамітненого» проживання, комусь незручно розташовані гуртожитки й навчальні корпуси. Тому й «хапається» молодь за телефони, газети з оголошеннями, атакує ріелторські агенції, шукаючи тимчасову оселю.

Як зазначає ріелтор агенції «Еліт-Дім» пані Оксана, «найбагатшими на студентів є липень і серпень, оскільки перед навчанням юнаки й дівчата найбільше шукають квартир. Утакий період близько 90 відсотків наших клієнтів — студенти. Питання, які їх цікавлять перш за все, — ціна (від 1300 до 2000 гривень), автономне опалення та умебльованість помешкання».

Як показує практика, вибираючи між життям у гуртожитку й на квартирі, студенти віддають перевагу другому з ряд причин: це справді комфортніші умови проживання, можливість контролювати режим і побут, відчуття більшої свободи та самостійності. Приміром, студентка Маріанна Барна аргументує своє проживання на квартирі так: «Ми з подругою винаймаємо помешкання, оскільки в гуртожитку немає вільних місць, та й умови проживання там мене не зовсім влаштовують. За два роки навчання в Ужгороді ми змінили 3 оселі. З першої виїхали одразу ж у день заселення, оскільки завбачлива хазяйка за 2 години до нашого приїзду вселила інших мешканців. Наступну квартиру змінили через півроку тому, що були незадоволені нашою сусідкою. На щастя, третє місце проживання нас цілком задовольняє».

Другокурсниця Ірина Левіна у свою чергу теж вимушена була підшукати собі квартиру. «Цього року я навчаюмь у другу зміну, — ділиться враженнями дівчина, — щоденний доїзд із Чопа й у зворотньому напрямку нестерпний. Однак відшукати помешкання виявилося непросто, позаяк усі прийнятні варіанти тривалий час, так би мовити, не проглядалися. При виборі оселі звертала увагу на стан житла, опалення, меблі й зручність розташування від університету».

При бажанні знайти для себе тимчасове житло студенти звертають увагу на ціну, можливість добиратися до навчального закладу, наявність автономного опалення та пластикових вікон, умебльованість і хоча б мінімальний ремонт у квартирі. Однак зустрічаються і більш вимогливі винаймачі. «Одного разу примхливий студент відмовився від квартири тільки через те, що ванна і туалет знаходилися в одному приміщенні. Іншу студентку-юриста не задовольнив колір стін у кімнаті,» – розповідає ріелтор Марина. Та все-таки, за словами жінки, студенти – люди не надто вибагливі, за нестачі грошей погоджуються на перший-ліпший варіант. За неможливості чи небажання винаймати окрему квартиру студенти часто орендують кімнату в квартирі чи будинку.

Зазвичай вирішити проблему з житлом молоді допомагають літні жінки, які самі живуть у великій квартирі й пропонують кімнату декільком дівчатам або хлопцям. Однією з тих, хто «ділиться» оселею, є пенсіонерка Олена Антонівна: «Я здаю одну зі своїх кімнат двом студенткам, які живуть у мене вже третій рік. Дівчатка приязні, акуратні, допомагають мені по господарству, а я їх погодувати можу. Грошей з них беру небагато, бо вони вже мені як рідні». Що ж, проживання студента на квартирі, хай навіть із друзями чи з хазяйкою, але допомагає таки ставати самостійнішим, зібранішим, створює чимало сприятливих умов для успішного навчання. Тож якщо ви таки проживаєте в орендованій квартирі, ловіть цю можливість і насолоджуйтесь студентськими роками.

Катерина БРИЖАНЬ, студентка відділення журналістики