Закарпаття: У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» з журналістами зустрінеться Головний рабин Закарпаття

У четвер, 2 грудня о 13 годині у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» з журналістами краю зустрінеться Головний рабин Закарпаття Менахем Мендель Тайхман.

Зустріч буде присвячена святкуванні Хануки та внесенню нової Тори в синагогу.

Запрошуються представники усіх ЗМІ.

Ханука (освячення) — юдейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою.

Історія свята

В часи Другого Храму маленька Юдея стала провінцією елліністичної Сирії, в якій правили нащадки Селевка. Селевкидів не влаштовувало, що євреї живуть відособлено і не піддаються впливу панівної елліністичної культури. Спочатку хитрістю, а потім і силоміць вони намагаються насадити свою культуру. Врешті-решт загарбники вторглися до Храму, спаплюжили його, принесли на жертовник свиню, зарізали її і внесли кров свині у святая святих храму. Метитиягу і 5 його синів з династії Хасмонеїв почали повстання і здобули перемогу. Євреї прийшли до Храму, очистили жертівник, вирізьбили з дерева нову менору (храмовий світильник). Але вони знайшли лише один дзбан не опоганеної загарбниками олії та запалили світильник. І Всевишній зробив чудо – олії вистачило на 8 днів горіння – час, необхідний для виготовлення нової олії. На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукіот (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й усі пам’ятали про чудо, що сотворив Всевишній.

Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості і чистоти, свято перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії. Як би не намагалися вороги закрити світло Всевишнього, завжди знайдеться судина з олією, що може освітити шлях. Свято, яке вчить людей ніколи не впадати у розпач.

Звичаї

Свічки запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Свічі встановлюють зправа наліво, а запалюють зліва направо. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічі повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п’ятницю їх запалюють раніше суботніх свіч. Світильник розташовують навпроти мезузи, при вході в кімнату, де зазвичай збираються всі члени родини. Не можна використовувати світло ханукальних свіч для роботи, читання тощо. У Хануку прийнято давати дітям трохи грошей «Хануке-гелт», щоб підвищити інтерес дитини до вивчення Тори.

Страви

У пам’ять про чудо в це свято їдять пончики та млинці «латкес», смажені в олії.

nedilya.at.ua