Закарпаття: Водогосподарська та гідрометеорологічна обстановка у регіоні станом на ранок 13 грудня

Інформація про водогосподарську та гідрометеорологічну обстановку у регіоні станом на 9 годину 13 грудня 2010 року

На річках продовжується зниження рівнів води (до – 317 см на Тиса-Вилок), найбільш повільне в нижніх течіях Латориці (за добу на 7 см). На р.Тиса-м.Чоп протягом доби відбудеться добігання паводкової хвилі з підвищенням рівня ще на 60 – 90 см.
На решті річок буде продовжуватись зниження рівнів води.
12-го грудня по Закарпатській області пройшов сильний сніг, на дорогах ожеледиця.
Зберігаються ступені протипаводкового захисту:
І ступінь – р.Стара-Зняцево.
II ступінь р.Тиса-Чоп.
ІІІ ступінь – р.Латориця–Чоп, р.Боржава-В.Ремета.
На повну потужність працюють 18 насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. З 4 грудня за добу перекачується понад 3,1 млн.м3 паводкового стоку, з початку паводку перекачано 29,2 млн.м3. Інші насосні станції будуть поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів. Всього роботу насосних станцій забезпечують посиленні бригади машиністів, наладчиків та робочих до 70 чоловік.
Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. Водовипуски закриті проводиться акумуляція паводкового стоку. У водосховищах утримується максимально можливий об’єм 22,5 млн.м3.
В міждамбовому просторі р.Латориця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами та греблям, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.
В зв’язку із тривалим утриманням паводкових вод у міждамбовому просторі, право- та лівобережна дамби р.Латориця перебувають під значним та тривалим навантаженням (з 13 листопада рівень в р.Латориця –м.Чоп перевищує ІІІ ступінь протипаводкового захисту – вода на заплаві у міждамбовому просторі).
Роботи сконцентровані по пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах, одночасно з цим надається допомога місцевим органам влади по відводу води з підтоплених територій На аварійних роботах по ліквідації наслідків підтоплень та для забезпечення безаварійного пропуску паводку підрозділами Закарпатського облводгоспу спільно з місцевим населенням проводились протипаводкові заходи, задіяні 9 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 29 одиниць спецтехніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю. В організації пропуску паводку задіяні 370 працівників водогосподарських організацій.
Спільно з аварійними бригадами сільських рад для локалізації та нарощування гребенів дамб укладено 9500 мішків з сипучими на загальній довжині понад 1,5 км, в прорани укладено понад 50 м3 інертних матеріалів, 18 м3 дерев.
В зв’язку зі зниженням рівнів відновлено рух на всіх ділянках доріг де відбувався перелив, окрім частини заплавної дороги Геївці Тисаянка Ужгородського району (заплава р.Латориця).
Всього за оперативним даними негативний вплив паводку проявився в 42-х населених пунктах. При цьому було підтоплено 1092 дворогосподарства, 431 підвал, відселено 153 людини, та затоплено 876 га сільськогосподарських угідь.
Найбільші підтоплення сільськогосподарських угідь, дворогосподарств та будинків через високу водність стались в басейні р.Боржави (ділянка с.Вільхівка – с.В.Ком’яти) та Іршавки (с.Заріччя, с.Сільце, с.Камянське).
Продовжується цілодобове спостереження за аварійно-небезпечними ділянками дамб.
12 грудня після зниження рівнів спеціалісти облводгоспу та міжрайонних управлінь водного господарства приступили до роботи у складі районних комісії ТЕБ та НС по визначенню збитків нанесених паводком протипаводковим спорудам, господарському комплексу та інфраструктурі у постраждалих районах.
Проведено попереднє визначення нанесених грудневим паводком 2010 року збитків та вартість відновлювальних робіт гідротехнічним об’єктам, що знаходяться на балансі водогосподарських організацій Закарпатської області.

Державний комітет України по водному господарству