Закарпаття: Нові подробиці “п’яного” інциденту за участі “Кобри” та начальника Мукачівського прикордонного загону

Цього тижня спокій на Закарпатті порушила «Кобра». Той самий міліцейський спецпідрозділ, який у 2008-му тодішній Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко розігнав, здавалось би, назавжди – знову повернувся на українські дороги. І знову – почалися скандали.

Мешканці Ужгорода та гості міста упродовж кількох днів мали змогу бачити, як кілька інспекторів в обласному центрі зупиняли винятково «водіїв-крутеликів», перевіряючи номери агрегатів на транспортних засобах. Крім того, київські міліціонери вибірково перевіряли водіїв ще й на вміст у їхній крові алкоголю. Щодо кількості виявлених крадених автомобілів інформації від ДАІ не поступало, а от інформація про одного з любителів проїхатися «під мухою» таки просочилася в пресу. Зазвичай, такі ситуації вирішуються підкилимно і широка громадськість про них довідується лише з чуток.

У неділю, 12 грудня, одразу кілька обласних та загальноукраїнських Інтернет-видань повідомили наступне: «близько 14.00 бійці спецпідрозділу “Кобра” зупинили джип “Фольксваген-Туарег”, за кермом якого перебував нетверезий водій. Під час ознайомлення з документами водія з’ясувалося, що це… начальник Мукачівського прикордонного загону полковник Ігор Левадний». Там же писалося й про те, що нібито під час затримання прикордонний чин виявив злісну непокору правоохоронцям, грубіянив і погрожував співробітникам “Кобри”. Як наслідок, правоохоронці вилучили автомобіль у Левадного і доставили його на штрафмайданчик обласного ДАІ. KarpatNews провело власне розслідування цієї ситуації.

У понеділок, 13 грудня, на електронну скриньку сайту надійшов лист від прес-служби Мукачівського прикордонного загону із засканованою копією протоколу медогляду пана Левадного. Зрозуміло, що жодних міліграмів алкоголю у крові головного прикордонника Мукачівського прикордонного загону під час огляду лікарями виявлено не було – інакше би цей лист і не відсилався в журналістські кола. Проте, до бездоганного – як на перший погляд, протоколу медичного огляду для встановлення факту вживання алкоголю та стану сп’яніння Ігоря Левадного – питання таки виникли.

Те саме авто “Фольксваген – Туарег”, яке працівники спецпідрозділу “Кобра” 12 грудня забрали в начальника Мукачівського прикордонного загону Ігоря Левадного і розмістили на штрафмайданчик в Обласному ДАІ.

По-перше, прес-служба Мукачівського прикордонного загону повідомила, що полковник Левадний «негайно звернувся до Мукачівської ЦРЛ щодо проходження медичного огляду для встановлення факту вживання алкоголю та стану сп’яніння». Проте, на бланку Протоколу зазначені вихідні дані Обласного наркологічного диспансеру, що розташований за адресою м.Ужгород, вул. Паризької Комуни, 4а. Не виключаємо, що в Мукачеві при ЦРЛ могла бути певна філія наркодиспансеру, однак на бланку Протоколу жодної іншої згадки про місце огляду немає.

Протоколи медогляду, надіслані прес-службою Мукачівського прикордонного загону ЗМІ

По-друге, як з’ясувалося, інцидент між «Коброю» та начальником Мукачівського прикордонного загону стався в селі Кінчеш – поблизу автобазару. Наркодиспансер, розташований зовсім поруч – в 5 хвилинах їзди, від місця конфлікту. У вищезгаданому протоколі причина медогляду вказана «за власним бажанням». Виходячи з того, що Ігор Левадний – законослухняний громадянин України з активною життєвою позицією, який самостійно виявив бажання встановити істину, – залишається незрозумілим, для чого було для цього долати 40 із гаком кілометрів і проходити огляд у Мукачівській ЦРЛ, а не за кілька хвилин в Ужгороді – в обласному наркодиспансері. Хочеться вірити: не тому, що в другому варіанті це довелося би робити в присутності працівників Державтоінспекції, а в першому – без них…

Цікава деталь: у Протоколі про адміністративне порушення працівники «Кобри» вказали, що Ігор Левадний … тимчасово не працює. Натомість, в Протоколі медичного огляду у графі «де та ким працює» зазначено: в/ч 2142, начальник прикордонного загону. Але і це ще не все. Річ у тім, що згідно з дослідженнями алкотесту, нібито зробленому в Мукачівській ЦРЛ, вміст алкоголю в організмі Левадного складає 0,00%. Іншими словами – жодних натяків на алкоголь у начальника Мукачівського прикордонного загону нібито немає. Але… У протоколі про адміністративне правопорушення, складеному щонайбільше за 2 години до огляду в Мукачеві, сам Левадний пише: «Вчора випив 100 гр. горілки, приблизно 15 годині… 11.12.2010». Зазвичай, через добу (а саме стільки минуло після вживання) вміст алкоголю в організмі людини не фіксується зовсім. Чому ж Ігор Левадний – абсолютно тверезий, відмовився від проходження медекспертизи в установленому порядку та ще й у присутності свідків? Для чого було вказувати пану Левадному про факт вживання алкоголю 11 грудня в Протоколі «Кобри»? Можливо лдля того, щоб пояснити певний «свіжіший» запашок у салоні авто? Принаймні, свідки запевняють, що специфічний запах від полковника прикордонної служби таки йшов… Чому ж Левадний, якщо так сильно впевнений у своїй правоті через прес-службу загону не покликав на місце «провокації проти нього з боку працівників «Кобри» журналістів чи друзів на допомогу з відеокамерами? Відверто не віриться, що працівники ДАІ у цих умовах й надалі би чинили протизаконня, якщо таке, припустимо, мало місце проти начальника Мукачівського прикордонного загону.

Протокол про адміністративне порушення, складений 12 грудня працівниками спецпідрозділу “Кобра” на начальника Мукачівського прикордонного загону Ірогря Левадного.

Самі ж працівники спецпідрозділу «Кобра» твердять, що запах алкоголю у Ігоря Левадного був аж занадто добре відчутним. Тому й у присутності двох свідків вилучили водійські права та забрали автомобіль «Фольксваген-Туарег» на штрафмайданчик. Сайт KarpatNews знайшов свідків, що значаться в Протоколі про адміністративне порушення і телефоном попросив прокоментувати подію, що мала місце 12 грудня цього року:

Мрочак Андрій Володимирович (мешканець Львова):

— Я їхав із Ужгорода. Стояли міліціонери. Записали мене як свідка. А що там було – не знаю. Не помітив за водієм агресії, він був спокійним. Я не помітив, що водій був у стані алкогольного сп’яніння. Може запах був, але я водія не нюхав.

Гац Володимир Михайлович (мешканець Львова):

— Проїжджав неподалік і побачив автомобіль Туарег, припаркований на узбіччі. За водієм не помітив агресії. Мінімальний запах алкоголю відчувався. Водій був напідпитку, але тримався на ногах, був адекватним.

Зі штрафплощадки авто 13 грудня забирала донька Ігоря Левадного, яка керує машиною за дорученням. До речі, за таким же документом керує цим зовсім не дешевим джипом 2010 року випуску і сам начальник Мукачівського прикордонного загону. По-перше, це… зручно. Начебто, автомобіль і не належить ані тобі, ані твоїй родині. Не треба вносити його в податкову декларацію і пояснювати різним службам походженням коштів на його придбання. За даними компанії «Закарпатєвротранс» – офіційного дилера «Фольксвагена» на Закарпатті, така модель може коштувати від 65 до 100 тисяч доларів США. Зважаючи, що машина зареєстрована на потужного мукачівського бізнесмена – власника великої транспортної компанії, пана Р. припускаємо, що цей «Туарег» – у ціновій гаммі тяжіє все ж до верхньої позначки. Хотілось би почути особисто від пана Левадного джерело походження коштів не лише на придбання цього дорогого автомобіля, але й будівництва двох будинків, розташованих у Мукачеві та Ужгороді.

Volkswagen Touareg NF
VW Touareg NF
Двигун КПП Потужність Ціна, USD, від Код моделі
Touareg 3.0 l V6 TDI 8-АКП Tiptronic 176 kW / 240 PS 65 657 7P52N3
Touareg 3.6 l V6 FSI 8-АКП Tiptronic 206 kW / 280 PS 68 437 7P5203
Touareg 4.2 l V8 TDI 8-АКП Tiptronic 250 kW / 340 PS 98 661 7P52T3

Не виключаємо, що головний прикордонник Мукачівського загону згодом заявить, що, мовляв, позичив у бізнесмена автомобіль на кілька днів… аби покататися. Але тут виникає ще одне питання корупційного характеру: які стосунки поєднують потужного мукачівського бізнесмена з держслужбовцем та офіцером прикордонної служби, головний обов’язок якого – неухильно стерегти державні кордони? На ці питання мали б дати відповідь, перш за все, три офіцери внутрішньої безпеки Прикордонних військ України, які вже кілька днів проводять на Закарпатті службову перевірку за фактом інциденту пана Левадного з працівниками спецпідрозділу «Кобра».

Врешті-решт, із неофіційних джерел нам стало відомо, що джип «Фольксваген-Туарег» 2010 року випуску кілька місяців тому пан Р. таки продав пану Левадному. Це пояснює, зокрема, те, що джип зі штраф площадки забирала донька Левадного, а не власник машини – пан. Р. До речі, Ігор Левадний нині їздить на згаданому авто за дорученням. Не остання перевага такого продажу, що «блатний» номер – 0004, залишився у нового власника. Такі номери – простому люду не дістаються. Знаючі водії кажуть, що «з-під поли» вони «тягнуть» щонайменше на тисячу американських доларів. Відзначимо, що «за видатні заслуги перед ДАІ» в окремих випадках автовласникам їх видають безкоштовно.

І наостанок. Прес-служба Мукачівського прикордонного загону 13 грудня повідомила, що по прибуттю в місто Мукачево полковник Левадний «готовий особисто прокоментувати ЗМІ  подробиці даного інциденту». Журналісти KarpatNews упродовж кількох днів безуспішно намагалися зв’язатися з начальником Мукачівського прикордонного загону. Лише 16 грудня начальник Мукачівського прикордонного загону вийшов з нами на зв’язок. Ігор Левадний дуже поспішав, неодноразово просив перекласти розмову на понеділок. Врешті-решт, основні питання, які нас цікавили, ми змогли поставили. Наводимо повну версію спілкування:

Розкажіть, що ж відбувалося в Кінчеші ?

— Я поки що знаходжуся у Львові. Післязавтра буду в Мукачеві і все вам розповім. Щодо інциденту, то я їхав на колегію до Києва. Зупинила «Кобра». Спочатку все було добре. Потім підійшов другий міліціонер і сказав, що треба досконально перевірити машину і оформляти по повній програмі. Але в мене був на руках білет на потяг до Києва, який мав вирушати через 40 хвилин. Я попросив працівника «Кобри» швидше це питання вирішити. Їм це не сподобалося. У мене ж не було часу їхати в санепідемстанцію (очевидно, пан Левадний мав на увазі Обласний наркодиспансер – авт.). В Мукачево я приїхав досить швидко. Там провів нараду. Є люди, які мене бачили та чули. Є також працівники правоохоронних органів і СБУ, які бачили, що я був абсолютно тверезий.

— Їхали самі в авто ?

— Так, я був сам.

— Чому, на Ваш погляд, у «Кобри» все-таки виникли підозри щодо Вас?

— Не знаю. Я поки що не готовий відповісти на це питання. Але є протокол. Він спростовує усі їхні рішення. Тест я пройшов у мукачівській лікарні. Він показав, що я тверезий. Є свідки в Мукачівській районній лікарні. Потім я приїхав у Київ. За командою голови Державної прикордонної служби і за особистим бажанням пройшов незалежну експертизу. Результатів аналізів ще немає. Вони будуть на наступному тижні. Я впевнений в собі, бо був тверезим. До речі, з часу інциденту, я досить швидко сів за кермо автомобіля.

— Чому все ж Ви не пройшли алкотест на місці зупинки ?

— Алкотест я пройшов. Але вони почали оскаржувати. В мене не було часу з ними сперечатися. У 16.40 у мене був потяг.

— Це могла бути провокація проти Вас ?

— Чесно кажучи, я можу думати все що завгодно. Але давайте я розберуся в цій ситуації. Не хочу поспішно робити висновки. Приїду на Закарпаття – все розкажу.

— Чому в Протоколі про адміністративне порушення Ви написали, що тимчасово не працюєте ?

— Це не я писав протокол. Я йому (очевидно, пан Левадний мав на увазі працівника «Кобри» – авт.) дав посвідчення. Представився хто я такий. Звідки ж ви дізналися, що я полковник? Не здається, що існують якісь протиріччя ? Якщо він знає, що я тимчасово не працюю, то звідки ви дізналися, що я полковник і начальник Мукачівського прикордонного загону ?

— А чому вказували, що напередодні випили 100 грамів горілки…

— Він (очевидно, працівник «Кобри» – авт.) мене запитав чи я вживав алкоголь. Я відповів, що вживав його минулої доби. Тоді в мене була нарада. Я не брехав. Був впевнений в собі.

— Машина – Ваша власність ?

— Ні, це – машина Романюка…

— Що Вас із ним поєднує ?

— Поєднують дружні відносини, я його знаю давно.

Чи не пов’язаний цей інцидент із подіями в Марамуреші (Румунія), де місцева поліція припинила діяльність потужного злочинного угрупування з контрабанди цигарок із Закарпаття до Румунії?

— Ні не пов’язано. З цим треба розібратися. Приїду розберуся. Інцидент в Марамуреші – це така справа… Поки що в нас інформації ніякої немає.

…Коли буде другий протокол з Києва, то повідомлю вас. На Закарпатті здавав лише алкотест. А в Києві здавав аналізи крові, мочі. Кров буде сьогодні чи завтра. Інші аналізи – на наступному тижні. Ви знаєте, що алкоголь зберігається в тілі 3 доби. Експертиза все покаже. Тоді будемо спілкуватися.

KarpatNews.in.ua