Закарпаття: В Ужгороді стартувала Всеукраїнська акція “Краплини життя”

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало проведення в Ужгороді та області всеукраїнської акції «Краплини життя». Метою акції є залучення до донорства якомога більше людей та проведення роз’яснювальної роботи по проблемам донорства.

Як розповів Петро Ренжин, голова Закарпатської обласної організації Молодіжної Партії України та Асоціації Молодіжних Ініціатив Краю (АМІК), перша спроба привернути увагу громади до важливої справи — донорства відбулася два роки тому.

Тоді активна молодь поширювала інформаційні матеріали і закликала приєднатися до свідомих донорів. Активістів підтримав гурт «Срябін» За словами Петра Ренжина, завдяки акції кількість донорів на той час збільшилась на 18%, у порівнянні з таким самим періодом попереднього року. Цьогорічна акція розпочалась із здачі крові активістами Закарпатської обласної організації МПУ та Асоціації Молодіжних Ініціатив Краю на Закарпатській обласній станції переливання крові. Упродовж наступних півроку року молодь активізуватиме охочих здати кров по всій області. А у всесвітній День донора (15 червня) відбудеться відзначення найбільш відповідальних закарпатців. «Не треба боятися здавати кров, під час цієї процедури відсутній ризик будь якого зараження, оскільки всі предмети є стерильними,– зазначив Петро Ренжин.—Ми повинні відновити культуру донорства у країні».

За словами Наталії Свищо, лікаря-трансфузіолога Закарпатської обласної станції переливання крові, на сьогодні станцією виконується 76% від плану збору крові для потреб лікувальних установ. З цей рік свою кров здали 4580 краян. Тільки 6% з них — отримали за це грошове відшкодування. 1 мл крові-коштує 16 грн.

До початку процедури донори обстежуються, здають відповідні аналізи. На Закарпатській обласній станції переливання крові ведеться картотека осіб, які періодично здають кров. При потребі тієї чи іншої групи крові медики телефонують донорам. «В області є близько300 почесних донорів, був один заслужений,– каже Наталія Свищо.– Почесні донори отримують деякі пільги від держави, зокрема 50%-і знижки на ліки, безкоштовне зубопротезування, першочергове санаторно-курортне лікування та ін».

За один раз у людини можна взяти не більше ніж 450 мл крові або 600 мл плазми. Після процедури донорам видають талончики на булочки з солодким чаєм. Колись давали ще й відгули на роботі та навчанні.

Наталія Свищо також зазначила, що чоловікам можна здавати кров не більше, ніж 5 разів на рік, жінкам — не більш, ніж 4 рази.