Населення Закарпаття, попри кризу, масово скуповує продукти до Новорічно-Різдвяних свят

До Нового року залишилося два тижні, а до Різдва — ще більше, однак на ринках, у крамницях і супермаркетах відчутно побільшало покупців. Населення поспішає запастися усім необхідним до свят. Помітивши пожвавлення, підприємці радо потирають руки і підвищують ціни на продукти. Покупці плюються, сваряться, але купують.
Ще тиждень тому біля м’ясних яток на центральному ринку в Мукачеві та на «ГІДі» продавці нудьгували в очікуванні покупців. Нині ж, особливо у вихідні та у релігійні свята, на базарах між рядами не пройти. Біля кожного прилавка черги, наче за радянських часів. Люди скуповують ковбасні вироби, шинки, м’ясо, буженину. «Я вчора отримала пенсію і вже нині вирішила отоваритися, — каже місцева пенсіонерка пані Клара, — бо минулого року перед самими святами якогось кращого кусня м’яса купити було неможливо, а ціни просто зашкалювали. Довелося переплачувати». «Зверніть увагу, — мовить інша молодиця з черги, — як різко рвонуло в ціні свіже сало. Ще в листопаді я купувала його по 20 гривень, а нині вже коштує на п’ять більше». Подорожчали й курячі стегенця та філе. Поки що тільки на дві-три гривні, але до свят, очевидно, вони виростуть ще на стільки ж, а може, й на більше. Додала у вартості й ковбаса. Приміром, «Гуцульська» коштувала 32 гривні за кілограм, а тепер менше ніж за 40 гривень не знайдеш. Збільшилася ціна й на копченості та шинки. І це, зауважте, тоді, коли закупівельні ціни на свинину знизилися на дві гривні. «А чому б їм не зростати, коли люди й так охоче все беруть, — резюмує з черги чоловік середніх літ. – На свята ми звикли мати щедрий стіл, отож кожна господиня не дивиться на ціну, а купує».

Додали у вартості також маргарин, масло, різні приправи та порошки для випічки і навіть дріжджі. Змінилися цінники й на згущеному молоці, пудингах, заварних кремах та інших дрібницях, без яких жодного калача чи тістечка не спечеш. Не стоять на місці й ціни на консервований зелений горошок та кукурудзу.

Надворі, де зазвичай торгують сільські бабусі, також помітне пожвавлення. І ціни також пішли вгору. Горіхи волоські з 7гривень за кілограм здорожчали до 15 й більше, а чорнослив сушений підстрибнув з 15 до 20 грн. Значно подорожчали молоко, сир, сметана. А про овочі нічого й казати: капуста – 5 гривень, морква та буряк – також, цибуля – 6, картопля – 5. Додали в ціні й яблука, з 5—6 гривень подорожчали до 8—10. Торгуватися вже й ніяк, бо покупців багато.

Ну, думаю, якщо дорого на базарі, то в гастрономах та супермаркетах дешевше. Та де там! Якщо на ринках ще якось хоч інколи можна домовитися, щоб якусь гривню-дві скинути, то тут – зась! Ціни зашкалюють ще більше. Ковбас та копченостей нижче 70 грн. не знайдете. Шинки та бекони — від 80 гривень і до понад сотню (!). Овочі також страшенно дорогі. Та якби ж хоч якісні! А то вигляд у них якийсь непривабливий, сірий. Єдине, лимони та мандарини трохи подешевшали. На все інше – ціни захмарні. Як бачимо, цьогорічний традиційний для Нового року салат олів’є значно здорожчає.

«Тепер зоряний час настав для перекупників, — каже ще один мукачівський пенсіонер Іван Миколайович. – Усі товари везуть із Угорщини, Польщі та Словаччини. Там ціни до свят знижують, як і у всьому Європейському Союзі, щоб навіть бідний люд мав можливість придбати до святкового столу все, що треба. У нас же – все навпаки. У передсвяткові дні ціни злітають до небес». Де логіка?..

Віталій ПУМПИНЕЦЬ, м. Мукачево. “Новини Закарпаття”