Закарпатські суди задовільнили понад 800 позовів та заяв прокурорів щодо права громадян на своєчасну оплату праці

У прокуратурі Закарпатської області відбулось розширене засідання колегії. На розгляд були винесені питання стану застосування представницьких повноважень прокурорів по захисту інтересів громадян та держави в суді та про дотримання конституційних прав громадян при притягненні їх до кримінальної відповідальності.

За цей напрямок у прокуратурі області відповідає перший заступник прокурора області Руслан Біловар. Тому сьогодні нашу розмова із першим заступником прокурора області розпочнемо  саме із цього питання.

– Руслане Йосиповичу, здійснення прокуратурою представництва інтересів громадян або держави у суді є надзвичайно важливо конституційною функцією, спрямованою перш за все на захист інтересів громадян, а також  прав держави, яка робота на цьому напрямку ведеться Закарпатською прокуратурою?

– Перед органами прокуратури області стоїть завдання сконцентрувати свої зусилля на пріоритетних напрямах захисту інтересів громадян  і держави. Це насамперед питання захисту соціально-економічних прав громадян, ефективного застосування усіх передбачених законом засобів захисту прав та інтересів держави і територіальних громад на землю, стягнення збитків, заподіяних  злочинами та корупційними діяннями, вжиття вичерпних заходів у сфері охорони навколишнього природного середовища.

– Які результати діяльності прокурорів по представництву інтересів громадян і держави в судах краю?

– У цілому, ефективність та результативність застосування представницьких повноважень щодо захисту інтересів громадян останнім часом підвищилася.  Всього з початку року прокурорами пред’явлено позовів на суму понад 3 млн. 200 тис. грн. Судами задоволено прокурорських позовів та заяв на суму майже 3 млн. грн., що у 2 рази більше ніж торік.

Особлива увага приділялася захисту такого  конституційного права громадянина – як право на своєчасну оплату праці. Загалом судами вже  задоволено понад 800 позовів та заяв прокурорів на загальну суму майже 2,5  млн.грн.

– Тобто, через суд прокуратура бореться за  право громадян на повне та своєчасне отримання заробленого? Але ж заборгованість все ще є і вона досить суттєва.

– Так, один із способів  захисту права громадян на  своєчасну зарплату – є  представництва їх інтересів у суді. Але  прокуратура у першу чергу стає на захист соціально-незахищених верств населення, які самі не можуть себе захистити – це пенсіонери, інваліди, неповнолітні тощо.

Щодо наявної заборгованості, то прокуратура тримає на котролі ці питання. Ми робимо усе можливе аби ця сума зменшувалась. І зазначу, що зовсім відсутня заборгованість на підприємствах та установах, які фінансуються з бюджету.

– Яка основна проблема, котра „гальмує” процес виплати людям заробленого?

– Основна проблема на даний час у тому, що маса  підприємств усіх форм власності, на яких боргують людям гроші призупинили свою діяльність або взагалі визнали себе банкрутами. На таких підприємствах борг по зарплаті загалом складає близько 14 млн.грн.

– Руслане Йосиповичу, розкажіть як саме прокуратура відстоює у судах інтереси держави в чому заключається робота прокуратури на цьому напрямку?

– Значна увага приділялася прокуратурою саме захисту інтересів держави та поповненню бюджету. Сума задоволених судами  позовів прокурорів збільшилася на 58% –  12 млн. 769 тис. грн., до бюджету стягнуто  6 млн. 988 тис. грн.

Активізовано представницьку діяльність із питань державної та комунальної власності. За позовами прокурорів  суди прийняли рішень про  стягнення на користь держави і територіальних громад  1295 тис. грн., що у 8 разів більше ніж торік.

– В умовах поглиблення в країні економічної кризи, розкажіть яка роль прокуратури у захисті інтересів держави у сфері оподаткування та бюджетних відносин?

– Цьому питанню прокурори приділяють особливу увагу.  З цього приводу до суду пред’явлено позовів на загальну суму понад 6 млн. грн.,  у тому числі  з питань оподаткування та стягнення ПДВ на суму майже 5 млн. грн. Судами краю вже розглянуто та задоволено позовів  на загальну суму  понад 2 млн. грн., у тому числі з оподаткування – майже 1,3 млн. грн., закрито проваджень у зв’язку з добровільною сплатою боргу на суму майже 1 млн.грн.  Ця робота нами ведеться постійно і принципово.

– Про „земельні” справи говориться постійно, прокуратура порушила вже багато таких справ, вони у всіх на слуху, а  які результати вашої роботи, яка ведеться на цьому напрямку у судах?

– Приємно відмітити, що за останній період маємо значне підвищення активності позовної роботи у сфері земельних відносин. Прокурорами заявлено до судів понад 270 позовів на загальну суму що перевищує 2,6 млн.грн., з яких вже задоволено 60 на суму 147 тис. грн. Державі та територіальним громадам повернуто близько  30 га землі та попереджено вибуття понад  20 гектарів.

Можливо цьому сприяє те, що цей напрямок роботи знаходиться під постійним контролем як Генеральної прокуратури України, так і прокуратури області. Щомісячно прокурори інформують про стан позовної роботи з питань земельних відносин, щоквартально проводять взаємозвірки .

Найбільш ефективно використовували представницькі повноваження на цьому напрямі прокурори Іршавського, Міжгірського, Рахівського, Свалявського, Брегівська, Хустська та Закарпатська природоохоронна  міжрайонні прокуратури.

Новини Закарпаття