Угорський “Премікс” Закарпаттю вже не “товариш”…

Закарпаття повністю очистили від небезпечного преміксу – суміші промислових відходів, які під виглядом імпортованої сировини (на митниці була задекларована як наповнювач для гальмівних колодок) у другій половині 90-х ввезли в регіон.
Кілька тисяч тонн преміксу роками зберігали просто неба в селах Берегівського району. Після виявлення його шкідливих властивостей СБУ порушила кримінальну справу про незаконне ввезення суміші з території Угорщини. Однак тривалий час премікс залишався в області, слугуючи речовим доказом у кримінальній справі. Потім постало питання: хто утилізовуватиме?

Кілька років тому крига скресла: суміш для нейтралізації почали вивозити до Польщі. Роботи з вивезення здійснював державний підрозділ Мінохорони навколишнього середовища. Фінансувалися роботи з держбюджету.

На початку цього року новий голова облдержадміністрації Олександр Ледида пообіцяв завершити вивезення преміксу, якого тоді залишалося 1300 тонн, до завершення 2010-го. В ніч на 17 грудня його слова стали реальністю: останню партію суміші вивезено до Польщі. Загалом цього року вивезення речовини обійшлося державі в 10,2 млн грн (торік – 5,3 млн грн). Отруту треба було з герметичних контейнерів, у яких вона зберігалася, перевантажити в спеціальні мішки, що й було зроблено.

– Хоч би як дорого це обходилось, а держава повинна була позбавити людей від небезпечного сусідства з отруйними речовинами, – зазначив керівник області Олександр Ледида. – З нового року почнемо працювати над розв’язанням проблеми з отрутохімікатами. Упевнений: вже 2012 рік край зустріне очищеним від речовин, небезпечних для здоров’я людей і навколишнього середовища.

Василь БЕДЗІР, “Урядовий кур’єр”