Закарпаття: Ужгородський священик УПЦ МП звинуватив владу в етноциді русин

Ужгородський священик УПЦ МП протоієрей Димитрій Сидор, який очолює політичний рух русинів у Закарпатті, виступив з черговими різкими заявами на адресу України. Він зазначив, що русинський народ «після багатьох років вимог про свої права вправі зі зброєю у руках захищати свою свободу».
«Ми звинувачуємо Київ в етноциді, в дискримінації з явними елементами геноциду, – заявив отець Димитрій. – Адже триває варварське невизнання русинського народу, його національності, заборона русинських шкіл і вивчення русинської мови. Ведуться судові переслідування за те, що русини хочуть бути такими».

При цьому о. Димитрій висунув умови: «Якщо Україна і нова влада зуміє визнати права русинів, то ми, русини, готові залишатися українським анклавом, українським Калінінградом».

Однак, знову нагадує ужгородський протоієрей, «якщо Україна не здатна визнати наш законний статус автономії і вічно плаче, що Закарпаття живе на дотаціях Києва, то нехай зніме з себе тягар дотаційного регіону, і ми мирно розійдемося. Як Чехія зі Словаччиною».

У крайньому випадку, на думку священика, «міжнародним правом передбачено і силовий сценарій. Народ після багатьох років вимог про свої права вправі зі зброєю у руках захищати свою свободу. Це діюча норма. Хто сьогодні засуджує хорватів, які зі зброєю у руках воювали проти сербів? Ні, ми не збираємося воювати і йдемо дипломатичним шляхом, тому що віримо у реальність реалізації своїх прав, а нас – як мінімум 70% мешканців Закарпаття. Ми «титульна нація» в області, нас близько 800 000», – зазначив священнослужитель.

Нагадаємо, у 2008 році закарпатські русини звернулися до Росії з проханням визнати незалежність Підкарпатської Русі від України. СБУ порушила проти Димитрія Сидора справу за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, – пишуть «Контракти».

ЗІК