Кабмін Азарова згортає протипаводкову програму “Тиса”

Через сильні дощі рівень води у річках Закарпаття зростає. Дощитиме ще два дні, тому не виключені локальні підтоплення. В уряді тим часом підтвердили інформацію про згортання протипаводкової програми «Тиса».
Попри дощі, до кінця січня синоптики не прогнозують на Закарпатті паводку. Що очікувати від лютого, невідомо. Відомо, що саме затяжні зимові зливи формують в регіоні найбільш руйнівні повені. Тим часом, міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога підтвердив інформацію про те, що цьогоріч з держбюджету не виділили ані копійки на протипаводкову програму “Тиса”. Без державних грошей залишилися й решта протипаводкових програм України, пише Німецька хвиля.

За дорученням президента, їх повинні об’єднати в одну і тільки після цього розробити нову схему фінансування. Урядовці обіцяють з цим впоратися до квітня. За п’ять років у протипаводкову програму “Тиса” вклали майже 600 млн гривень. Вона була розрахована до 2015 року і передбачала захист від паводків за допомогою дамб і системи регулювання повеневих вод.

Було побудовано більше 120 км дамб, 60 км берегоукріплень. Також почалося проектування спеціальних спроруд, які будуть акумулювати зайву воду, що накопичуватиметься у гірських ріках. Це дозволить регулювати повеневі води й убезпечить від непрогнозованих підтоплень. Усі ці роботи мали завершити до 2015 року. Яким буде фінансування нової загальнодержавної програми захисту від повеней, поки не відомо.

Захід.net