Ужгород: Чи виправдало себе підвищення вартості проїзду у маршрутках до 2-х гривень?

Проблеми з міським транспортом в Ужгороді давно відомі. У кількох словах їх можна охарактеризувати так: перевізники не збираються поліпшувати умов сервісу, оскільки вважають, що й так працюють ледь не собі на збиток. Тому вартість зростає, а умови лишаються на звичному низькому рівні.

Наші постійні читачі вже знають, що окремі депутати Ужгородської міськради повважали, нібито нещодавнє збільшення ціни на міський транспорт з півтори гривні до двох було не зовсім обґрунтованим. Тому створили тимчасову комісію, яка й мала визначити, чи варто містянам платити більше.

Голова комісії, секретар Ужгородської міськради Віктор Щадей, нині каже, що проблем із міськими перевезеннями виявилося настільки багато, що, цілком можливо, доведеться навіть скасовувати конкурс перевізників, проведений у жовтні.

«Як ви знаєте, наша комісія розпочала свою діяльність ще до Нового року. Створена вона була через нову ціну на перевезення, однак у ході роботи виявилося, що проблем значно більше. Так, в один із вечорів депутати міськради провели рейд, щоб виявити, чи дотримуються автобуси графіку. Виявилося – ні. Мало того, водії дивувалися, коли їх питали про графік, бо вони про те, що мають їздити з визначеним інтервалом і до певної години, вперше дізналися від учасників рейду», – розповідає Віктор Щадей.

За його словами, комісія виявила принаймні 4 серйозні порушення перевізників: водії не дотримуються графіку, не витримують інтервалу (якщо, до прикладу, «чотирнадцятки» мають їздити що 4 хвилини, то насправді можуть стояти на кінцевій зупинці й по півгодини), вони відмовляються перевозити пенсіонерів та інвалідів, а старі ГАЗельки, які мали зникнути з 16 грудня, й надалі курсують. Причому за документами на маршрутах сучасні транспортні засоби, а фактично – продукти російського автопрому. Ще одна проблема – автобусів поменшало десь на сотню. Особливо це помітно в години пік, коли залюднені зупинки ніяк не можуть дочекатися транспорту, а якщо він все ж таки під’їжджає, то виявляється настільки заповненим, що влізти в нього немає ніякої можливості.

Виявивши стільки порушень, депутати, що входять до тимчасової комісії, вирішили продовжити роботу. Вони подали запити до обласної прокуратури й управління боротьби з економічної злочинністю, щоб спеціалісти перевірили жовтневий конкурс перевізників на предмет відповідності українському законодавству. За словами пана Щадея, з’ясувалося, що тоді на кожен міський маршрут було всього по одному претенденту, тобто конкурсом це назвати важко.

Нині члени комісії готують проекти рішень, щоб запропонувати їх депутатам на найближчій сесії міськради, яка повинна відбутися наприкінці січня – початку лютого. Наш співрозмовник бачить два варіанти виходу з ситуації: перевізники виконують всі умови, яких обіцяли дотримуватися на конкурсі, тоді претензії до них буде знято, або ж відмовляються обслуговувати маршрути. «Все вирішиться на сесії. От виборці й побачать, чи хочуть депутати навести лад із міським транспортом», – підсумував Віктор Щадей. Щоправда, питання ціни наразі відійшло на другий план, і чи знизиться вона, сказати не може ніхто. Очевидно, комісія вирішила спочатку розібратися з сервісом, а вже потім повернутися до оплати…

Юрій Лівак , Старий Замок Паланок, Мукачево.net