Закарпаття: Як зустрічали греко-католицьке Водохреще в Ужгороді (ФОТО)

Водохреще — останнє із зимових свят, які називають Святками. Цього дня християни всього світу запасаються святою водою. А напередодні, у водохресний святий вечір, священнослужителі у храмах освячують воду.

Господар дому з усією сім’єю надпиває кілька ковтків води із принесеної освяченої води з Божого Храму, а потім – кропить святою водою увесь дім, прибудови та все майно, щоб уберегтися від біди, напасті та від злого ока. Після здійснення всіх цих обрядів свята вода ставиться до образів чи в надійні місця дому, оскільки вона не лише має цілющу силу для людського організму протягом року, але й, за повір’ями, не псується.
Саме в цей день найкраще приймати обряд Хрещення. Вважається, що цього дня звичайна вода перетворюється у води священної ріки Йордан. Той, хто викупався в охрощеній воді, змиває з себе всі гріхи.
За народними повір’ями, у ніч перед Водохрещем можна сміливо загадувати будь-яке бажання, тому що в цей час небо, нібито, відкривається, перетворюючись у браму, яка веде до Господа. За народною прикметою, якщо цієї ночі яскраві зорі, то урожай хліба буде хорошим.
В Ужгороді 18 січня, у надвечір’я Богоявлення, після вечірньої Святої Літургії, о 18.30 год., та 19 січня після святкової Архієрейської Літургії, об 11.30 год., на території Хрестовоздвиженського кафедрального собору м. Ужгорода відбулося Велике Богоявленське освячення води, яке провели єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан, настоятель Кафедрального Собору, декан греко-католицької єпархії м. Ужгорода став. прот. Іван Тидір у співслужінні духовенства Кафедрального Собору.
Освячену воду вірники понесли у свої сім’ї для збереження миру, взаємопорозуміння, любові, злагоди та достатку.

Т.Горянка, В.Попович