Художниця Анна Ландовська з Ужгорода презентувалася у сусідньому Львові

Сьогодні, 25 січня, у Львові розпочне роботу експозиція, до колективної участі в якій зголосилися акварелісти з різних міст України.
Спеціалізовані виставки художніх творів, виконаних у техніці акварелі (водяні фарби) навіть у такому багатому на мистецькі традиції місті, як Львів, рідкість. Тому добірка доробку майстрів цієї шляхетної техніки, які підготувала львівська галерея “Примус”, є добрим винятком із правил, і добре укладеною антологією, до якої увійшли акварельні аркуші Аркадія Пушкаря, Ольги Бикової, Анни Ландовської, Юрія Кириченка, Дарії Фесенко, Віти Сойки, Віктора Жмака.

Аркадій Пушкар – корінний сумчанин із давнім шляхетним корінням. Він був один із ініціаторів створення Сумської художньої школи та її викладачем. Закінчив Київський художній технікум, а згодом Ленінградську художню академію. В кінці 60-х його роботи зайняли 1-е місце на всесоюзній виставці в Москві. Не дивлячись на те, що ім’я художника майже не звучало в рідній країні, його пензель добре знали колекціонери та спеціалісти з Санкт-Петербургу, Москви, Парижу, Нью-Йорку. Авторські роботи та копії картин світових живописців, виконані Аркадієм Пушкарем, виставлялись і на найбільш відомому світовому вернісажі – аукціоні Крісті.

Ольга Бикова – спадковий архітектор і дизайнер, киянка. Випускник Київського Національного Університету Будівництва та Архітектури. Професійний художник. Лауреат та призер численних конкурсів в галузі архітектури, дизайну, живопису та графіки. Досвід роботи в архітектурі та дизайну – 10 років. Має персональні виставки в галереях Києва та публікації в журналах “Салон”, “Domus Design”.

Віктор Жмак народився у 1954 році в селі Токарівка Житомирської області. Закінчив факультет архітектури Львівської політехніки в 1987 р., був скерований на роботу в Росію, м. Іваново. Від 2002 року мешкає у Львові, де провадить активне творче та виставкове життя..

Анна Ландовська, яка мешкає в Ужгороді, закінчила в середню художню школу імені Б.В. Йогансона при Академії Мистецтв ім. І.Є. Рєпіна, та Академію Мистецтв імені І.Є. Рєпіна на факультеті живопису в майстерні академіка живопису, професора Ю.М. Непринцева. Брала участь у багатьох групових, обласних, всеукраїнських виставках. Роботи Анни Ландовської знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Словаччини, Угорщини, Австрії, Італії, Франції, Німеччини, США і Канади. Є членом Спілки художників України.

Творчість Юрія Кириченко наповнена міською тематикою. Він народився у 1933 році в Азербайджані, де потім вчився і зростав. Схильність до малювання розкрилася під час військової служби на флоті, де він настільки захопився портретними замальовками моряків, що після армії поступив до Краснодарського художнього училища. Це допомогло йому покращити свою техніку малювання – роботи стали більш вільними, набули ефекту шовкографії. Його руку вирізняє чіткий, гарний малюнок і класичне формування інтриги аркушу на грі теплого та холодного.

Віта Сойка народилася в 1977р. у Львові в родині художників. Отримала освіту у Львівському коледжі прикладного та декоративного мистецтва ім. І. Труша (відділ промислової графіки), Львівській національній академії мистецтв (відділ моделювання одягу). Працює в галузі дизайну натільних прикрас та ювелірних виробів.

Дарія Фесенко народилася 28 жовтня 1981 р. в м. Києві. Закінчила Львівський коледж декоративного та ужиткового мистецтва ім. І. Труша у 2002 р. У 2004 р. отримала диплом спеціаліста, реставратора-технолога малярських творів у Львівській Академії мистецтв. У 2007 стала стипендіаткою “Gaude Polonia”. У 2009 році захистила кандидатську дисертацію і отримала ступінь кандидата мистецтвознавства.

ZIK