Ужгород: Старовинна Православна набережна може завалитися — через нашестя автомобілів

В Ужгороді біля пішохідного мосту (початок Православної набережної) з берегозміцнювальної стіни посипалося каміння. Експерти б’ють на сполох – якщо не розпочати ремонт, то невдовзі дорога над Ужем у цьому місці може завалитися.

«Стінці уже понад сто років, – коментує начальник відділу проектування Закарпатського облводгоспу Ольга Сорока. – З неї випало облицювальне каміння. Такий обвал, до речі, стався й минулого року. Якщо нічого не робити, то берег може зсунутися». Стіна обвалюється, кажуть експерти, через старість і воду, яка регулярно підмиває берег. Та є й інші фактори. Так, коли уважно придивитися, то видно: край автодороги над стінкою у багатьох місцях нерівний.

Це – через вагу автомобілів, що їздять і паркуються в цьому місці. Крім того, попередня міська влада Ужгорода не вважала за потрібне час од часу очищувати тутешній відрізок набережної від рослинності. Таким чином, коріння кущів і дерев вросло між каміння й також руйнувало стіну.

У мерії про падіння каміння знають, повідомив «Замку» начальник відділу оборони та мобілізаційної роботи Віктор Панасенко. Минулого року спеціальна комісія склала акт обстеження. «Гроші на реконструкцію стіни є, – запевнив заступник начальника головного управління міського господарства Олександр Костенчук. – Ремонтувати тепер заважає погода Як потепліє – одразу візьмемося», повідомляє Ярослав ГУЛАН, “Старий замок “Паланок”. Фото автора.

Відкрите Закарпаття – ViZa